Eväsleivät mukaan ja traktorilla Helsinkiin – "Viha on päällimmäisenä"

Osa maatalouden puolesta mieltä osoittavista viljelijöistä on aloittanut matkansa kohti pääkaupunkiseutua yön aikana. Mikkelissä joukko viljelijöitä aloitti matkansa traktoreillaan puoli kahden aikaan.

Kotimaa
Mielenosoitukseen traktorilla Mikkelistä
Mielenosoitukseen traktorilla Mikkelistä

Kahdeksan traktoria kuljettajineen kokoontui keskellä yötä Mikkelin Otavaan. Edessä on lähes 250 kilometrin ja noin viiden tunnin matka kohti Helsingissä järjestettävää mielenosoitusta.

Ulkoisesti lupsakan savolaisporukan sisällä myllertää.

– Viha on päällimmäisenä. Sen jälkeen ehkä tulee hieman toivoa ja uskoa, jotain sellaista, kuvailee tuntojaan mikkeliläinen maatalousyrittäjä Heikki Hämäläinen.

Etelä-Savosta liikkeelle lähtee noin 80 viljelijää ja kymmenkunta traktoria. Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK:n mukaan traktoreilla mielenosoitukseen osallistuu jopa 500 maatalousyrittäjää ympäri Suomen.

– Meidän pitäisi porukalla, kuluttajien, tuottajien ja eduskunnan kanssa saada tuottajahinnat sellaisiksi, että maatilat pysyivät elinvoimaisina.

Mielenosoittajat saa liikkeelle huoli omasta tulevaisuudesta, sillä muun muassa tuottajahintojen lasku on ajanut maatalouden ahtaalle.

– Kahden vuoden päästä maksuvalmius on käytännössä nollassa. Pankit ei jaksa enää katsoa tätä. Se ei yksinkertaisena voi jatkua tällaisena. Meidän pitää miettiä sitä, onko meillä maataloutta ja kotimaisia elintarvikkeita enää parin vuoden päästä vai onko tämä enää näennäisviljelyä tai harrastustoimintaa, maatalousyrittäjä Heikki Hämäläinen sanoo.

Savolaisporukka uskoo mielenilmauksen herättelevän päättäjiä ja kuluttajia eikä pitkäksi venyvä työpäiväkään hirvitä.

– Voi se olla vähän rankka se kotiintulo, mutta toivottavasti tämä on sen arvoista.