Toivo Sukari: Maskun nykyinen kauppakeskus on kuin Sulo Vilenin huoltoasema – syrjässä kaikesta

Liikemies Toivo Sukari on rakentamassa Maskuun uutta kauppakeskusta. Miehen mukaan kuntaan ei mahdu kahta kauppakeskusta vaan vanha kuolee pois.

Kotimaa
Liikemies Toivo Sukari pitää sikapatsasta kädessään
Liikemies Toivo Sukarille sika on tärkeä eläin. Hän teki sioilla ensimmäiset rahansa.Samuli Holopainen / Yle

Liikemies Toivo Sukari on jättämässä lähiaikoina rakennuslupahakemuksen uudesta kauppakeskuksesta. Se tulisi Maskun Rivieran teollisuusalueelle kasitien kupeeseen.

– Kyllä minä aion sen kauppakeskuksen rakentaa ja jätän rakennuslupahakemuksen siihen, Sukari sanoo varmasti.

Maskun kunnassa on oltu huolissaan Sukarin suunnitelmista, sillä rakennuslupa pitäisi jättää 15. huhtikuuta mennessä, muuten hakuaika menee umpeen.

– Kunnanvirastolla Sukarin lupahakemusta on odotettu kuin kuuta nousevaa, myöntää Maskun yhteysjohtaja Pekka Määttänen.

Uusi kauppakeskus valmis 2018

Toivo Sukari sanoo ymmärtävänsä Maskun huolen. Liikemies itsekin ymmärtää, kuinka tärkeä uusi kauppakeskus kunnalle on.

– Kyllähän Maskun kunta ihan oikeassa siinä on, että jos Maskuun uutta kauppakeskusta ei synny, niin kyllä sitten Maskun käy kaiken kaikkiaan huonosti. Sen jälkeen Masku olisi pelkkä nukkumalähiö, Sukari sanoo.

Maskun vanha kauppakeskus tulee ilman muuta kuolemaan pois.

Toivo Sukari

Sukarin on tarkoitus alkaa rakentaa uutta kahden hehtaarin kauppakeskusta ensi vuonna. Valmista pitäisi olla jouluksi 2018.

– Kolme tärkeintä asiaa kaupalle ovat paikka, paikka ja paikka. Ja kyllähän nyt jokainen ymmärtää, että nykyinen kauppakeskus on aivan väärässä paikassa.

Sukarin mukaan uuden kauppakeskuksen tultua Maskun nykyinen kauppakeskus kuolee pois.

– Maskun nykyinen kauppakeskus on vähän kuin Sulo Vilenin huoltoasema. Näkyy hyvin moottoritielle, mutta ei pääse millään perille. Se pitää vaan hyväksyä, että kaikella on aikansa, ja Maskun vanha kauppakeskus tulee ilman muuta kuolemaan pois.

Maskun kauppakeskus
Maskun kauppakeskusSamuli Holopainen / Yle

Yrittäjät uskovat nykyiseen kauppakeskukseen

Sukarin mielestä Maskussa ei ole tilaa kahdelle kauppakeskukselle. Maskun kunta ja paikalliset yrittäjät näkevät asian toisin. Monet ovat käärmeissään Sukarin itsevarmoista puheista.

– Vähän härskiäkin oman edun tavoittelua häneltä, sanoo kiinteistöalan yrittäjä ja Maskun Yrittäjien entinen puheenjohtaja Tero Ahtinen.

Ahtinen on yksi nykyisen kauppakeskuksen yrittäjistä. Hän jaksaa uskoa vanhan kauppakeskuksen vetovoimaan myös jatkossa.

Vähän härskiäkin oman edun tavoittelua häneltä.

Tero Ahtinen

– Sukari tietenkin ajattelee, että kaikki siirtyisivät uuuteen keskukseen, ja sitä kautta hän saisi myöskin sen pyörimään, Ahtinen sanoo.

Hän ei kuitenkaan usko, että kaikki vanhan kauppakeskuksen yrittäjät siirtyisivät uuteen keskukseen. Myös Maskun kunnassa nähdään, että nykyisellä kauppakeskuksella on elinmahdollisuuksia.

– Me kunnassa lähdemme siitä, että yritämme säilyttää tämän nykyisen kauppakeskuksen olemassaolevan yrittäjäkunnan. Toivomme, että he yrittävät täällä, sanoo yhteysjohtaja Pekka Määttänen.

– Meidän täytyy satsata, että saamme tähän nykyiseen kauppakeskukseen enemmän tapahtumia. Ja saamme opastukset kuntoon, että ihmiset löytävät tänne moottoritieltä, sanoo Määttänen.

Alue kaipaa veturia ja veturi Alkoa

Maskun nykyinen kauppakeskus on alkanut jo hiljentyä. Osa liikkeistä on siirtynyt muualle. Toivo Sukari sanoo, että myös keskuksen isoin yritys eli Maskun kalustetalo siirtyy kauppakeskukseen.

Sukarin mukaan uudesta kauppakeskuksesta tulee Nousiaisen ja Maskun alueen yhteinen ponnistus ja alueen veturi.

– Sitä on kenenkään turha väittää, etteikö siihen pieni keskittymä tulisi. Tulee huoltoasema ja pankkia ja postia ja erinäköistä toimintaa. Totta kai toivon, että saisimme myös Alkon siihen. Kyllä Alko olisi ihan loistava, Sukari maalailee.

Liikemies Toivo Sukari sanoo, että kauppakeskuksen koko, kaksi hehtaaria, on tässä taloustilanteessa juuri sopiva. Myöhemmin on mahdollisuutta laajentaa, jos on tarvetta. Sukari omistaa alueella yhteensä 17 hehtaarin tontin.