Koe uusi yle.fi

"Nyt tuli kuppi täyteen" – Viljelijät järjestävät tukimielenosoituksia eri puolilla maata

Viljelijät järjestävät perjantaina suuren mielenilmauksen Helsingissä. Tukimielenosoituksia järjestetään myös eri puolilla maata. Mielenosoitusten syynä on viljelijöiden huoli toimeentulostaan.

Kotimaa
Viljelijät traktoreineen lähdössä mielenilmaukseen Tupokselta Ouluun.
Antti Pylväs / Yle

Kymmenet traktorit jyrähtivät perjantaina käyntiin Limingan Tupoksessa ja suuntasivat kohti Oulua. Eri puolilla Suomea on ollut perjantaina liikkeellä toimeentulonsa puolesta huolestuneita maanviljelijöitä.

Viljelijöiden mukaan moni suomalaistila on jo kassakriisin partaalla, kun tulot ovat viime aikoina pudonneet. Syynä on tuottajahintojen lasku muun muassa sen takia, ettei elintarvikkeita ole voitu viedä enää Venäjälle. Myös maataloustukien määrä on Maataloustuottajien Keskusliitoin mukaan pudonnut jatkuvasti viime vuosina.

Töitä piisaa, mutta siitä ei kerry tuloa.

Anna-Kaisa Virkkunen

Viljelijöiden päämielenosoitus järjestetään Helsingissä Senaatintorilla, jonne odotetaan kokoontuvan jopa 5000 mielensoittajaa ja satoja traktoreita, jotka saapuvat paikalle eri puolilta maata. Sen järjestelyistä vastaa MTK.

Päätapahtuman lisäksi eri puolilla Suomea järjestetään myös tukimielenosoituksia samaan aikaan. Niiden järjestelyistä vastaavat kuitenkin paikalliset viljelijät.

Viimeisiä pisaroita satanut jo paljon

Nivalalaisen Tuomas Isoniemen mukaan viljelijän niskaan on vuosien saatossa satanut jo useita viimeisiä pisaroita.

– Nyt tuli kuppi täyteen, Tuomas Isoniemi tiivistää tunteitaan.

– Töitä piisaa, mutta siitä ei kerry tuloa, muhoslainen Anna-Kaisa Virkkunen lisää.

Julisteissa ja iskulauseissa on muun muassa teksti "Älä hauku viljelijää ruoka suussa".

– Pitää lähteä liikkeelle, kun ajat ovat menneet tällaiseksi, Tuomas Isoniemi sanoi. Hän tuli Tupokselle, vaikka Nivalassakin on oma vastaava tilaisuus. Helsingin mielenilmaus oli myös hänen ajatuksissaan, mutta Oulussa oli asioita hoidettavana, joten Tupos oli sopivasti matkan varrella.

Solmujen aukaisun aika

Anna-Kaisa Virkkunen ja Tuomas Isoniemi kuvailevat viljelijän arkipäivän olevan jatkuvassa puristuksessa elämistä.

– Mallin on pakko muuttua, Tuomas Isoniemi toteaa.

– Kyllä, jos meinaa, että saa työtänsä leivän, Anna-Kaisa Virkkunen lisää.

Molemmat ovat sitä mieltä, että asioita muuttamalla viljelijöiden ahdinkoon löytyy ratkaisu.

– Kaikki asiat tulivat yhtä aikaa, kuten EU-politiikka ja tukijärjestelmä. Ja nyt leikataan asioista, joissa ei ole päätä eikä häntää, Tuomas Isoniemi harmittelee.

– Solmujen aukaisu on kuitenkin aloitettava jostakin päästä, Anna-Kaisa Virkkunen korosti.

Mielenilmauksia myös muualla

Oulun lisäksi tukimielenosoituksia järjestetään myös monilla muilla paikkakunnilla. Paikalliset järjestävät ovat olleet aktiivisia ainakin Ylivieskan seudulla, Kärsämäellä ja Pyhäjärvellä sekä Viitasaaressa ja Kuopiossa sekä Kontiomäellä.

MTK Oulun seudun puheenjohtajan Urpo Heikkisen mukaan paikallisten järjestelyiden taustalla on viljelijöiden kova huoli toimeentulosta myös siellä, mistä ei pitkien matkojen takia päästä Helsingin tilaisuuteen.