Kangasniemeläinen pilkkimies lopetti palelemisen ja rakensi vedettävän suojan – "Siperia opettaa"

Kangasniemeläinen Reijo Janhunen turhautui vuosikymmenien palelemiseen jäällä ja kehitti itselleen perässä kulkevan pilkkisuojan. Nyt mies aikoo saada keksintönsä laajempaan tuotantoon.

Kotimaa
Pilkkisuoja
Risto Janhunen on testannut pilkkiyksiötään sata tuntia tositoimissa.Kalle Pallonen/Yle

Kangasniemeläisen Reijo Janhusen autotallista löytyy miehen itsensä kehittelemä pulkka, mistä käden käänteessä kohoaa apuvälinen pilkkijän taistelussa tuulta vastaan. Kun kaupasta ei apua löytynyt, mies päätyi kehittelemään itselleen pilkkisuojan.

– Koko pienen ikäni olen kulkenut ongella ja merellä palelemassa. Sanotaan, että Siperia opettaa ja kylmyyden takia aloin kehittelemään tuollaista tuulisuojaa, toteaa nykyään eläkkeellä oleva Reijo Janhunen.

Eikä ole tuuli vienyt kertaakaan, vaikka on ollut tuulta yli 20 metriä sekunnissa

Reijo Janhunen

– Tässä on pulkan päälle rakennettu kannet ja kuomu. Sen kun nostaa pystyyn, niin siihen tulee seinät ja katto. Sitten siellä on sisällä pilkkipönttö minkä päällä pystyy istumaan. Sen on viisi sekuntia kun suoja on pystyssä, ja kasaaminen vie saman verran kun jatkaa matkaa seuraavalle reijälle.

Alumiinirunkoinen pilkkisuoja on kehitelty ja rakennettu alusta loppuun Janhusen autotallissa Kangasniemellä. Ahkerana pilkkimiehenä tunnettu Janhunen kertoo testanneensa suojaa jäällä noin sadan tunnin verran.

– Eikä ole tuuli vienyt kertaakaan, vaikka on ollut tuulta yli 20 metriä sekunnissa.

Tällä hetkellä kyseisiä pilkkisuojia on valmiina tuo yksi ainoa kappale. Patentti- ja rekisterihallitus on myöntänyt pilkkisuojalle mallisuojan, joten vastaavanlaisia ei ihan jokaisen järven jäällä vastaan tule. Janhusen aikeissa on tosin saada pilkkisuoja laajempaan tuotantoon.

– Tällä hetkellä suunnitelma on, että kymmenen kappaleen sarja tehdään näitä ja katsotaan mikä se kysyntä on. Jos kysyntää on, niin sittenhän tämä täytyy laittaa tehdasmaiseksi tämä valmistus. Ja jos joku valmistaja tästä kiinnostuu, niin neuvotellaan.

Tällä hetkellä suunnitelma on, että kymmenen kappaleen sarja tehdään näitä ja katsotaan mikä se kysyntä on

Reijo Janhunen

– Se oli minulla mukana, kun osallistuin SM-pilkkiin, ja moni siitä oli kiinnostunut. On sellaisia kalamiehiä, jotka siihen urheiluun satsaavat, että kyllä minä uskon tämän menestyvän.

Pilkkisuojan kanssa Janhunen ei suinkaan ole ensimmäistä kertaa ratkaisemassa käytännön ongelmaa uudella keksinnöllä. Aikanaan mökin rakennuksen yhteydessä, kun kottikärry ei miesvoimin pehmeässä maastossa kulkenut, hän päätti motorisoida kottikärrynsä.

– Se on sellainen peli, että moottori jää alas maahan kun kuorma kipataan. Lähtee kyllä ja kulkee, testausvaiheessa jäi mustaa jälkeä autotallin lattiaankin, niin piti vähän välityksiä pienentää, nauraa Janhunen.

– Kävin sitä patentti- ja rekisterihallitukselle näyttämässä ja vastaavanlaista ei löytynyt koko Euroopasta. Siihen aikaan Eurooppaa koskeva patentti olisi maksanut 20 000 mummon markkaa. Olin vielä siihen aikaan niin kiireinen työelämässä, eikä aika riittänyt viedä sitä eteenpäin, niin se jäi silloin. Nyt se on vaan tuolla muistona ja mallina.