1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Avovankila muuttaa Jyväskylän keskustaan

Vankilalle rakennetaan Tourulan kaupunginosaan uudet tilat, jotka valmistuvat vuoden 2018 loppuun mennessä. Avovankila muuttaa uusiin tiloihin noin 20 kilometrin päästä Laukaasta.

Kuva: Blom Kartta Oy

Laukaan avovankilalle rakennetaan uudet Jyväskylän Tourulaan. Kolme erillistä ja uutta rakennusta nousevat Ramonintielle, joka sijaitsee Tourujoen ja Vaajakosken moottoritien rampin välisellä alueella. Paikalle johtaa tällä hetkellä vain kevyenliikenteen väylä.

Kuva: Yle

Tontin omistaa Jykes Kiinteistöt, joka tekee vuokrasopimuksen rakennettavista tiloista Senaatti-kiinteistöjen kanssa.Rakennusten koko on 3000 neliötä, ja rakentaminen alkaa ensi vuoden keväällä. Tilojen määrä pienenee nykyisistä tiloista.

Tilat valmistuvat vuoden 2018 loppuun mennessä.

Uusiin tiloihin muutto mahdollistaa niin sanotun kampuksen muodostamisen: noin 60-paikkaisen naisten ja miesten, nyt Laukaassa sijaitsevan avovankilan ja Jyväskylän keskustassa toimivan yhdyskuntaseuraamustoimiston tilat yhdistyvät.

Muutosta perustellaan sillä, että avovankilan ja yhdyskuntaseuraamustoimiston asiakkaat ovat pitkälti samoja, ja heidän asioitaan voitaisiin hoitaa osin samalla henkilökunnalla. Kampuksen arvioidaan työllistävän noin 40 ihmistä, ja alueelle tulee ympärivuorokautinen valvonta.

Kaupunkilaisille tiedotustilaisuuksia

Rikosseuraamusviraston mukaan investoinneilta ei olisi vältytty ilman uudisrakentamistakaan: nykyiset tilat Laukaan Vihtavuoressa vaativat peruskorjausta. Vihtavuoresta on matkaa Jyväskylän keskustaan noin 20 kilometriä.

Investoinnin sopimusneuvottelut ovat vielä osin kesken. Ehdollisten vuokra- ja yhteistyösopimusten allekirjoittamisen jälkeen tontti vaatii vielä kaavamuutosta. Myös päätöksiä puuttuu: lopullinen toteutuminen vaatii muun muassa oikeusministeriön ja valtiovarainministeriön raha-asiainvaliokunnan hyväksymisen.

Jyväskyläläisille järjestetään suunnitelmista tiedotustilaisuuksia maalis- ja huhtikuun aikana.

Keski-Suomessa oli viime vuonna 258 vankia, yhdyskuntapalvelun suorittajia oli 219.