1. yle.fi
  2. Uutiset

Rostec-johtaja: Venäjän pakko tinkiä aseostoista

Venäjän aseteollisuusyrityksiä hallinnoivan yhtiön johtaja sanoo The Wall Street Journal -lehdessä, että asehankintoja supistetaan tänä vuonna kymmenen prosenttia. Tähän saakka Venäjän johto on vakuuttanut, että säästötoimet eivät koske asehankintoja.

Ulkomaat
Venäläinen kuorma-auton alustalle asennettuPantsir S1 (NATOn koodi SA-22) ilmatorjuntaohjusjärjestelmä.
Venäläinen kuorma-auton alustalle asennettuPantsir S1 (NATOn koodi SA-22) ilmatorjuntaohjusjärjestelmä.Vitaly V. Kuzmin / Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported. http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/

Venäjän valtiontalouden rahapula pakottaa maan vähentämään tänä vuonna asehankintojaan, uskoo maan aseteollisuusyrityksiä hallinnoivan Rostec-yhtiön toimitusjohtaja Sergei Tšemezov.

The Wall Street Journal (siirryt toiseen palveluun) -lehden haastattelussa Tšemezov arvioi, että aseostoista tingitään tänä vuonna kymmenen prosenttia suunnitellusta ostomäärästä.

Venäjän asehankintoihin käyttämä rahamäärä on noussut nopeasti jo lähes 20 vuoden ajan. Nykyään puolustusmenot vievät maan bruttokansantuotteesta noin neljä prosenttia.

Maan talous on erittäin riippuvainen öljyn ja kaasun myynnistä. Koska näiden raaka-aineiden hinnat ovat nyt alamaissa, Venäjän talous on lujilla. Toistaiseksi maan hallitus ei ole lähtenyt leikkaamaan puolustusmenoista, mutta muutos on tulossa, kertoo lehti.

Venäjällä ei tunnusteta virallisesti, että puolustusmenojen leikkausta edes harkittaisiin. Silti aiemmin tässä kuussa puolustusministeriön nimettömänä esiintynyt virkamies vahvisti radiohaastattelussa, että puolustusbudjettia aiotaan leikata tänä vuonna viisi prosenttia. Asiantuntijoiden mukaan asehankinnat kattavat yli puolet puolustusbudjetista.

Tšemezovin johtama Rostec hallinnoi noin 700 yritystä, jotka valmistavat lukuisia aseita Kalashnikov-rynnäkkökivääreistä Pantsir-ilmatorjuntaohjuksiin.

Lähteet: Yle, Reuters

Lue seuraavaksi