Koe uusi yle.fi

"Suomi on täynnä saunoja, joita ei käytetä" – Helsinkiläissaunat avaavat tänään ovensa saunojille

Tänään ensimmäistä kertaa järjestettävä Helsinki Sauna Day avaa kaupunkilaisten ja yritysten yksityisiä saunoja kaikille kylpemisestä kiinnostuneille.

Kotimaa
Telttasauna saunapäivä.
Saunamajuri Timo Martikainen lämmittää telttasaunaa entisen Lapinlahden sairaalan puutarhassa. Telttasauna lämpiää myös saunapäivänä. Pekka Tynell / Yle

Saunat ympäri Helsinkiä avaavat tänään ovensa innokkaille saunojille. Ensimmäistä kertaa järjestettävä Helsinki Sauna Day avaa niin kaupunkilaisten kuin yritysten yksityisiä saunoja kaikille kylpemisestä kiinnostuneille.

– Suomi on täynnä saunoja. Meillä on kolme miljoonaa saunaa ja viisi miljoonaa ihmistä eli suhde on aika huima. Samaan aikaan moni ei pääse saunomaan eli tälläiselle saunapäivälle on selkeästi tarvetta. Päivässä yhdistyvät sauna sekä helsinkiläinen yhteisöllisyys, sanoo Helsinki Sauna Dayn tuottaja Jaakko Blomberg.

Tapahtumassa kaikki halukkaat taloyhtiöt, yksityiset ihmiset, yleiset saunat, hotellit sekä virastot avaavat saunansa maksutta. Päivän idea on, että ihmiset pääsevät tutustumaan erilaisiin, harvemmin lämmitettäviin saunoihin ympäri Helsinkiä.

– On mahdollisuus päästä mongolialaiseen jurttasaunaan, tuubisaunaan tai telttasaunaan. Jos haluaa saunoa ilman hikoilua, niin se onnistuu interaktiivisesti saunasimulaattorissa, kertoo Visit Helsingin viestintä- ja mediavastaava Laura Saksala.

Saunat lämpiävät ulkomaita myöten

Yhteismaa ry:n ja Visit Helsingin järjestämässä tapahtumassa on pääasiassa helsinkiläisiä saunoja, (siirryt toiseen palveluun) mutta tapahtuma on levinnyt myös Kehä kolmosen ulkopuolelle.

– Esimerkiksi Oulusta on otettu yhteyttä, että voidaanko siellä osallistua tapahtumaan. Kaukaisimmat saunat lämpiävät Saksassa ja Malesian Kuala Lumpurissa asti, sanoo Visit Helsingin Laura Saksala.

Saunoja on ilmoitettu mukaan reilut 50 ja saunojia satoja. Suurimmassa osassa saunoissa on Helsinki Sauna Dayn tuottajan Jaakko Blombergin mukaan jo melko täyttä, mutta mukana on myös saunoja, joihin ei tarvitse etukäteen varata vuoroa.

Blomberg itse järjestää neljän tunnin saunavuoron, jossa on kaksi sekavuoroa ja kaksi naistenvuoroa.

– Omaan saunaani mahtuu kerrallaan neljä henkeä ja vuorot ovat jo täynnä. Mukana on myös ulkomaalaisia saunojia. Odotan päivältä saunomista, partsilla istumista ja jutustelua.

Tärkeimmäksi asiaksi Blomberg nostaa entuudestaan toisilleen tuntemattomien ihmisten kohtaamisen.

– Samaan aikaan, kun me suomalaiset olemme juroja, niin meillä on hirveä tarve kohdata ihmisiä. Saunominen on mitä mainioin tapa tavata uusia ihmisiä jäykistelemättä. En usko, että puhumista pitää saunojien kanssa keksimällä keksiä, vaan eiköhän tilanne itsessään jo synnytä puheenaiheita.

Suomalainen saunakulttuuri kiinnostaa maailmalla

Helsinki Sauna Day on saanut paljon kansainvälistä huomiota. Monet lehdet, kuten brittiläinen sanomalehti Independent on huomioinut tapahtuman jo ennakkoon. Saunapäivään osallistuu myös ulkomaalaisia toimittajia, osa heistä istahtaa päivän aikana Jaakko Blombergin lauteille.

– Tässä on iso potentiaali markkinoida Suomea ja suomalaista saunakulttuuria. Sauna kiinnostaa ulkomailla, toteaa Blomberg.

Visit Helsingin viestintä- ja mediavastaava Laura Saksala myöntää, että saunakokemus on tärkeä asia, mietittäessä niin kansainvälistä kuin kotimaistakin matkailua.

– Kyllä sauna on edelleen eksoottinen ja erikoinen juttu ulkomaalaisille. Sauna on meidän jokapäiväistä elämää ja kulttuuria, mutta ulkomaalaisten ei ole välttämättä helppo päästä saunakulttuurin piiriin. Tämä on hyvä tilaisuus näyttää meidän kulttuuria ja tapoja, Saksala huomauttaa.