1. yle.fi
  2. Uutiset

Virolaiskaupunki saa suomalaisen elokuvan ansiosta uudet urheilutilat

Haapsalussa kuvattu Miekkailija-elokuva pääsi pitkälle sekä Oscar- että Golden Globe -voiton tavoittelussa.

Ulkomaat
Kuva elokuvasta Miekkailija. Opettaja ohjaa oppilasta, jolla on miekka kädessä.
Tuomo Manninen / Nordisk Film

Käsikirjoitukseltaan ja ohjaukseltaan suomalainen mutta Virossa Haapsalussa kuvattu ja virolaisnäyttelijöillä miehitetty elokuva Miekkailija on hyödyttämässä tapahtumakaupungin miekkailunharrastajia kouriintuntuvasti. Haasalun kaupunki on päättänyt rakentaa heille 1,2 miljoonan euron modernit harjoittelutilat, kertoo Viron yleisradioyhtiö ERR (siirryt toiseen palveluun).

Haapsalun miekkailijoiden kuuluu saada wau-olosuhteet jopa koko Euroopan mittakaavassa.

Kaupunginjohtaja Urmas Sukles

Miekkailuhallin rakentaminen on määrä aloittaa jo ensi kuussa, ja valmista pitäisi olla syksyyn mennessä. Silloin miekkailijat pääsevät treenaamasta ankeissa olosuhteissa peruskoulun vanhassa voimistelusalissa. Siellä on liian liukas lattia, huono valaistus ja rappaus putoilee, luettelee valmentaja Helen Nelis-Naukas.

Haapsalun kaupunginjohtajan Urmas Suklesin mukaan halliin tulee 15 pysyvän miekkailualueen lisäksi tilaa pöytätenniksen pelaajille ja vammaisurheilijoille. Myös koululaiset pääsevät hyötymään hallista urheilutunneillaan.

– Maksamme pientä kunniavelkaa tai ehkä suorastaan isoa velkaa miekkailijoille, jotka ovat tuoneet Virolle paljon mainetta. Heidän kuuluu saada wau-olosuhteet jopa koko Euroopan mittakaavassa, Sukles sanoo.

Pääministeri lupailee rahallista tukea

Nelis-Naukasin toive on, että uuteen halliin saadaan vieraita maailman miekkailun huipulta ja siellä järjestetään myös kansainvälisiä kilpailuja.

Haapsalun kaupungin johto puolestaan toivoo, että Viron valtio maksaisi rakennuskustannuksista runsaan neljänneksen. Haapsalussa viime viikolla käynyt pääministeri Taavi Rõivas sanoi Lääne Elu (siirryt toiseen palveluun) -lehdelle, että eiköhän niin käykin, kunhan haapsalulaiset jaksavat lobata budjetintekijöitä.

Anna Heinämaan käsikirjoittama ja Klaus Härön ohjaama Miekkailija oli Suomen Oscar- ja Golden Globe ehdokas. Kummankin palkinnon tavoittelussa se eteni sangen pitkälle, yhdeksän parhaan joukkoon.

Lue seuraavaksi