1. yle.fi
  2. Uutiset

Vakuutusala varpaillaan uuden tekniikan kanssa – laitteilla voidaan tehdä hyvää ja pahaa

Vakuutusalalla seurataan tarkasti teknologian kehityksen tuomia uusia riskejä. Esimerkiksi lennätettävät kuvaushelikopterit tuovat mukanaan tietoturvariskin.

talous
kotka tarttumassa kauko-ohjattuun lennokkiin
Koen van Weel / EPA

Vastuuriskien hallinnan asiantuntija Matti Sjögren vakuutusyhtiö If:stä on ollut tekemissä radio-ohjattavien helikoptereiden kanssa.

– Suomessa on Euroopan ja ehkä koko maailman liberaalein miehittämättömien ilma-alusten säätely. Ei tarvita mitään lupia eikä osaamisvaatimuksia. On toki määräyksiä, joita lennättäjien tulee itse osata noudattaa.

Radio-ohjattavat lentolaitteet ovat kiinnostava kohde vakuutusyhtiölle.

– Näiden mielenkiinto on siinä, että ne edustavat perinteistä riskiä, koska ne voivat mennä rikki, tai pudotessaan ne voivat rikkoa jotain. Mutta laite voidaan myös etäkaapata ja lennättää mihin tahansa.

On toki määräyksiä, joita lennättäjien tulee itse osata noudattaa.

Matti Sjögren

Lentäviin laitteisiin voidaan suhtautua kahdella tavalla: laitteilla voi saada aikaan sekä hyvää että pahaa. Suomessa halutaan kannustaa yrityksiä kehittämään koptereilla uusia palveluja.

– Vakuutusyhtiöllekin tarjotaan vaikkapa myrskyvahinkojen seurannan mahdollistavia sovelluksia tai sähkölinjojen kuvaamista radio-ohjattavien helikopterien avulla.

Sjögren tietää, että eräällä yrityksellä on viranomaisten kanssa kehitelty sovellus, jossa helikopteri voidaan lähettää laivan savuhormiin tarkistamaan, käytetäänkö aluksessa matalarikkistä polttoainetta.

"On hyvin mahdollista, että kodinkoneen avulla voidaan hakkeroida kodin turvajärjestelmiä"

Suomessa ollaan vapaamielisiä, mutta Yhdysvalloissa miehittämättömiä lentolaitteita pidetään suurena riskinä. Viranomaiset edellyttävät, että jokainen yli 227 grammaa painava helikopteri pitää rekisteröidä ilmailuviranomaisten tietokantaan.

– Suomessa saa lennättää 20-kiloisiakin ilman mitään lupaa. Toki määräykset edellyttävät elinkeinotoiminnassa käytettävien laitteitten kirjaamista netissä liikenteen turvallisuusviranomaisen Trafin tietokantaan, mutta tehdäänkö sitten todellisuudessa näin?

Suomessa saa lennättää 20-kiloisiakin ilman mitään lupaa. Ne ovat tietoturvariski.

Matti Sjögren

If:n Sjögrenin mukaan isot kuvauskopterit ovat riski.

– Akut ovat kestäviä ja ohjattavuus helppoa. On esitetty erilaisia näkemyksiä, että joku voi kaapata läjän tällaisia samanlaisia helikoptereita ja tehdä sadan helikopterin hyökkäyksen jonnekin.

Sjögren muistuttaa, että pienoiskoptereita myydään tällä hetkellä miljoonittain. Laadukkaasti kuvaavan kopterin saa jo tuhannella eurolla. Vakuutusala onkin tuonut jo Suomessakin markkinoille vastuuvakuutuksen miehittämättömien ilma-alusten elinkeinokäytössä aiheutuvien vahinkojen varalta.

– Yhdysvalloissa suunnitellaan lennätettävien laitteiden rekisteröintipakkoa sekä sellaista ohjelmallista estettä, joka sähköisesti estäisi lennokin lentämisen tiettyyn paikkaan. Tällä estettäisiin vaikkapa terroritekoja tai muita väärinkäytöksiä.

Tulevaisuuden riskien arviointi on vaikeaa

Radio-ohjattava kopteri on vain yksi erimerkki tietoturvariskeistä. Vakuutusyhtiö If:n vastuuriskien hallinnan asiantuntijan Matti Sjögren intressi puhua asiasta liittyy vakuutusalaan, koska nyt alalla katsotaan tarkasti teknologian mukanaan tuoman murroksen suuntaan.

On hyvin mahdollista, että kodinkoneen avulla voidaan hakkeroida kodin turvajärjestelmiä.

Matti Sjögren

– Uuden teknologian vahingot tai kustannukset voivat syntyä todella monella tavalla. Tulevaisuuden riskit ovat taloudellisia ja muun muassa sen arviointi, tuleeko hakkeroinnista 10 000 vai 10 000 000 euron vahingot, on hyvin vaikeaa.

Vakuutusalan näkökulmasta riskit ovat muuttuneet.

– Kaikkiin laitteisiin tulee liittymään nykyistä enemmän tietototekniikkaa, ja laitteet tekevät havaintoja erilaisten antureiden avulla ympäristöstä. Samalla laitteet ovat verkottuneet toisiinsa. Erään ennusteen mukaan vuonna 2020 jo 50 miljardia laitetta on verkottunut toisiinsa.

Verkottuneisuus tuo tullessaan jättimäisiä määriä tietoa.

– Tietomassa kiihdyttää entisestään muutosta, ja laitteista tulee enemmän oppivia. On hyvin mahdollista, että kodinkoneen avulla voidaan hakkeroida kodin turvajärjestelmiä, vaikka nyt se tuntuu vitsiltä, summaa Sjögren.

Lue seuraavaksi