Kari Kanala: Parisuhteissa tärkeintä on itsetuntemus ja armo

Kari Kanalan mielestä armo on tärkein asia maan päällä. Ihmisen pitää olla armollinen muille ja itselleen. Helsingin Paavalinseurakunnan kirkkoherraksi vastikään vihitty Kanala edustaa evankelisluterilaisessa kirkossa vapaamielistä siipeä.

Kotimaa
Paavalinseurakunnan kirkkoherra Kari Kanala
Sunnuntaivieras-sarjan haastattelussa Kari Kanala

Kari Kanala viihtyy liperit kaulassa pubissa ihmisten parissa. Tämän takia haastattelupaikaksikin valikoituu kapakka.

– Kahvilat ja kapakat, niissä tapaa ihmisiä. Niissä kirjoittelen usein vaikkapa saarnoja.

Kanala on liberaali pastori. Hän on järjestänyt kirkossa muun muassa tekno- ja hevimessuja. Dj-pöydän takana hänet tunnistaa nimestä Pastori Kanalan Pyhäkoulu.

Armo on asia, josta Kanala haluaa puhua.

– Tykkään todella paljon Jope Ruonansuun ajatuksesta: "Aatteleppa ite, mietippä omalle kohalles." Me olemme kaikki muukalaisia. Mielestäni vieraanvaraisuus on tärkein armolahja.

Kanala viittaa tässä turvapaikanhakijoihin ja siitä nousseeseen keskusteluun. Kanalan mielestä armollisuutta voi aina olla lisää.

Kanala on ollut aikoinaan töissä Hampurin ja Lontoon merimieskirkoissa. Tuosta ajasta hän muistaa, miltä tuntui olla itse muukalaisena ulkomailla.

– Merimieskirkolla ajattelin, että kuka tahansa tulee ovesta sisään, niin hän on Kristus. Ja minun täytyy kohdella kaikkia ihmisiä samalla tavalla. Toiset Kristukset vain olivat vähän työläämpiä kuin toiset.

Paavalinseurakunnan kirkkoherra Kari Kanala
Paula Koskinen / Yle

Parisuhteessa armo on tärkeä asia

Kari Kanala on tv:stä tuttu. Ensitreffit alttarilla -ohjelman myötä Kanalasta tuli julkinen parisuhdeasiantuntija. Mielestään hän voikin olla sellainen, onhan hän jo kolmatta kertaa naimisissa.

– Parisuhteen tärkein pointti on tuntea itsensä. Mitä minä teen, miten toistan asioita, opinko niistä yhtään mitään? Minulla miehenä kesti yli 40-vuotiaaksi ymmärtää, että tunteet ovat tietoa.

Parisuhteissa tulee esille Kanalan lempiaihe, armo. Se on tärkein asia juuri siksi, että saisi itsekin armoa, Kanala perustelee.

– Antaisi uuden mahdollisuuden, kun tulee loukatuksi. Olen itse saanut kokea sitä, se on loistavaa. Ajatus siitä, että on kolmatta kertaa naimisissa, on armoa.

Paavalinseurakunnan kirkkoherra Kari Kanala
Paula Koskinen / Yle

Pääkaupunkiseutu näyttää kirkon suunnan

Maaliskuun alussa Kari Kanala aloitti Paavalinseurakunnan kirkkoherrana. Työpaikka siirtyi Turusta Helsinkiin. Paavalinseurakunnassa evankelisluterilaiseen kirkkoon kuuluu 49,3 prosenttia alueen asukkaista. Osuus on Suomen matalin.

– En hakenut seurakuntaan, jonka alueella asuu 14 428 jäsentä, vaan seurakuntaan, jonka alueella asuu yli 29 000 ihmistä. Se tärkeä juttu on se, että kirkko olisi paitsi jäseniä, myös kaikkia ihmisiä varten.

Kari Kanala kannattaa näkyvästi homoliittoja. Hän halusi Helsinkiin kirkkoherraksi, koska haluaa vaikuttaa kirkon suuntaan.

– Tuulahdukset tulevat koko maahan pääkaupunkiseudulta, ja mielestäni kirkon suunta ratkaistaan siellä. Haluan, että kirkko on ennen kaikkea armon yhteisö. Sen eteen toimin. Armossa ei ole mitään ehtoja, armossa ei ole mutta-sanaa.

Paavalinseurakunnan kirkkoherra Kari Kanala
Paula Koskinen / Yle

Tuleva isyys saa mietteliääksi

Kanala tuo esiin, että hän on kioskikauppiaan poika. Mitä saisi olla? -asenne on Kanalan mielestä papille tärkeä asia.

– Ajattelen, että kirkon täytyy kuunnella ihmisiä enemmän. Ja papin on syytä pitää suunsa kiinni asioista, jotka luottamuksella hänelle kerrotaan.

Kari Kanala on 48-vuotias ja tulee kohta ensimmäistä kertaa isäksi. Tuleva isyys tuntuu suurelta asialta.

– Uskomattomalta, hurjalta, armolta. Samalla pitää laittaa itsensä kuntoon. Ennen näytin Jeesukselta, nykyään Jim Morrison -vainaalta.

Kari Kanala oli Radio Suomen Sunnuntaivieras-ohjelmassa. Häntä haastatteli Kalle Talonen.