Hyppää sisältöön

Kuolema keskeytti käsityöopetuksen – taiteilija kutoo nyt mummonsa muotokuvaa yleisön edessä

Jokainen meistä ansaitsee tulla muistetuksi. Näin sanoo tamperelainen taideopiskelija Sanni Weckman, joka kutoo lopputyönään edesmenneen Hillevi-mummonsa kuvaa isoksi tekstiiliteokseksi.

Yle Uutiset Pirkanmaa: Sanni Weckman kertoo "Hillevi"-teoksestaan
Yle Uutiset Pirkanmaa: Sanni Weckman kertoo "Hillevi"-teoksestaan

Sanni Weckmanin tarkoituksena oli opetella perinnekäsitöiden tekoa isoäitinsä kanssa. Hän oli ehtinyt suunnitella kangaspuiden kokoamista vintille ja yhteisen ryijyn tekoa. Aika kuitenkin loppui kesken: mummon kunto romahti pari vuotta sitten yhdessä yössä ja hän menehtyi muutama viikko myöhemmin aivoveritulpan komplikaatioihin.

Vaikka mummon äkillinen kuolema vei Weckmanin haaveelta pohjan, hän päätti ottaa isoäidin ja kudontatekniikan mukaan lopputyöhönsä. Projekti on hullunrohkea: Weckman kutoo massiivista tekstiiliteosta taidekeskus Mältinrannan näyttelyssä, yleisön edessä. Hän on hypännyt pää edellä tuntemattomaan.

– En ole ikinä tällaista tekniikkaa tehnyt, enkä suoraan sanottuna ole käsityöihminen tämmöisissä pehmeissä töissä, mutta lähdin opettelemaan tätä tekniikkaa yksin, itsepäisesti.

Weckmanin kuvakudoksen toteutus muistuttaa perinteistä räsymaton kutomista. Tekstiilien kierrätyskeskukselta saadut vanhat lakanat ja vaatteet muuttuvat kude kuteelta Hillevi-mummon kuvaksi.

Käsillä tekemisen ylistystä

Kuvakudoksen tekeminen yleisön edessä on ollut antoisaa. Weckman sanoo yllättyneensä siitä, kuinka helposti ihmiset lähestyvät työnsä ääressä uurastavaa taiteilijaa.

– Oletin, että ihmiset eivät uskaltaisi tulla puhumaan ja häiritsemään, mutta se on ollut positiivista, että lähes kaikki tulevat puhumaan ja kyselemään.

Performanssina valmistuvalla työllään Weckman haluaa myös nostaa käsin tekemisen arvostusta.

– Koen, että työn tekeminen on osa tätä teosta. Haluan, että ihmiset saavat saman tuntuman esimerkiksi siitä, kuinka hidasta tekeminen on.

Hänen työnsä on myös muistutus siitä, että nykysukupolvi voi tahtoessaan harrastaa käsin tekemistä – aikaisemmilla sukupolvilla vaihtoehtoa ei aina ollut.

– Sukupolveni naisena voin elää koko elämäni parsimatta yhtäkään lakanaa tai kutomatta ensimmäistäkään sukkaa. Meillä on vapaus, jota kaikilla isoäideillämme eikä heidän äideillään välttämättä ollut, Weckman sanoo.

Sanni Weckmanin työ "Hillevi" on osa Tampereen Mältinrannassa avoinna olevaa Tampereen ammattikorkeakoulun kuvataiteen koulutusohjelmasta valmistuvien opiskelijoiden lopputöiden näyttelyä. Näyttely on avoinna 21.3. saakka.

.
.