Hyppää sisältöön

Sukeltajat tuohtuivat: Metsäyhtiö haluaa kesämökkitontteja ainutlaatuisen järven rannoille

Sukellusseurat pelkäävät, että kirkasvetinen Valkiajärvi pilataan rantarakentamisella Kiteellä. Vireillä on kaavoitus, joka toisi Järven tarinastakin tunnetun vesistön rannoille kesämökkejä.

Kuva: Pasi Lensu

Sukeltajat vastustavat Kiteen Valkiajärven rantojen kaavoitusta. Metsäyhtiö UPM suunnittelee omistamilleen alueelle ranta-asemakaavaa.

Kaavaselostuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan tunnetun sukelluskohteen rannoille voisi tulla kesämökkitontteja. Valkiajärvi on pieni lähdepohjainen järvi. Se on tunnettu myös kaikkien aikojen suosituimmasta dokumenttielokuvasta Järven tarina.

– Useiden asiantuntijoiden näkemys on se, että Valkiajärvi ei kerta kaikkiaan kestä enempää rantarakentamista, Erno Olkkonen Keski-Karjalan Sukeltajista kertoo.

Kaavaluonnoksessa Valkiajärven osalta on mainittu, että alue on rakennettavuudeltaan erittäin hyvä eikä siihen kohdistu erityisiä luonto- tai maisema-arvoja.

Tunnettu ja kiistelty kohde

Valkiajärvi on kirkasvetisyyden ja runsaan lajistonsa vuoksi yksi Suomen parhaimpia sukelluskohteita. Lajin harrastajat tulevat Kiteelle jopa ulkomaita myöten.

– Sukellusseurat ja -yritykset tulevat viettämään viikonloppuja ja loma-aikoja Valkiajärvelle, Olkkonen sanoo.

Sukeltajat aikovat tehdä kannanoton asiasta, jotta Kiteen kaupunki ei hyväksyisi kaavoitussuunnitelmia.

Valkiajärven rantarakentamisesta on kiistelty aiemminkin. Pyhäjärven rantaosayleiskaavasta väännettiin korkeimmassa hallinto-oikeudessa (siirryt toiseen palveluun). Valtuuston hyväksymä kaava kumottiin ja rantarakentamissuunnitelmat keskeytyivät. Syynä oli liian suuri tonttimäärä.

Nyt saman alueen kaavoitusta tehdään uudelleen.

Tällä kertaa UPM vastaa itse omien alueidensa kaavoitussuunnitelmista ja Kiteen kaupunki tekee omaa rantayleiskaavaa Pyhäjärven alueelle. Nyt pienet järvet ja lammet on jätetty kaupunki kaavojen ulkopuolelle. Lisäksi rantarakentamista vähennettiin 40 prosenttia alkuperäisistä suunnitelmista.