Osallistujien määrä yllätti Kuopiossa – mielenilmauksessa kymmeniä traktoreita

Torilla haluttiin herätellä kuluttajia ja päättäjiä maanviljelijöiden tukalaan tilanteeseen niin, että kotimaista ruokaa olisi tarjolla tulevaisuudessakin. Ahdinkoon on maanviljelijöiden mukaan johtanut muun muassa ruoan hinnan halpuuttaminen ja tukien myöhästyminen.

maanviljely
Traktorimarssiin osallistui Kuopion torilla kymmeniä maanviljelijöitä.
Toni Pitkänen / Yle

Traktorimarssiin osallistuvien määrä yllätti järjestäjät Kuopiossa täysin. Torilla järjestettyyn mielenilmaukseen odotettiin noin kymmentä traktoria, mutta osallistujien määrä oli lopulta arviolta viisinkertainen.

– Kyllä tämä todellakin yllätti. Sosiaalisen median voima on varmaan suurin tekijä tässä, iloitsee Kuopion mielenilmauksen pääjärjestäjä nilsiäläinen maitotilallinen Niina Pekkarinen.

Hän on tyytyväinen, että Helsingin lisäksi mieltä on osoitettu ympäri maata. Maanviljelijöiden asialle saadaan näin enemmän näkyvyyttä.

– Kyllä se harmittaa, että byrokratia kasvaa ja kokoajan vaaditaan enemmän. Meille ei kuitenkaan saada sitä, mikä meille kuuluisi, tuskailee reilu vuosi sitten sukupolvenvaihdoksen myötä miehensä kanssa maitotilan pyörittämisen aloittanut Pekkarinen.

Hänen mukaansa tukalaan tilanteeseen on johtanut ruoan hinnan laskeminen, tukien määrän laskeminen ja lopulta tukien myöhästyminen.

Ei tämä hyvälle nyt näytä.

Niina Pekkarinen

– Ei tämä hyvälle nyt näytä.

"Kohta menee pönkkä ovelle monessa paikassa"

Mielenilmaukseen Kuopiossa osallistuneelle Tuomo Tukiaiselle maanviljelijöiden ahdinko on erittäin tuttu. Päivittäin tiloilla työskentelevä kaavilainen luonnehtii myös tilannetta erittäin huonoksi.

– Rahahan siellä on lopussa. Kohta menee pönkkä ovelle monessa paikassa, jos tilanne ei rupea korjautumaan, toteaa Tukiainen.

Mielenilmauksen järjestämistä ylipäätään sekä Pekkarinen että Tukiainen pitävät hyvänä. Tukiaisen mielestä sillä tuskin hävitäänkään hyvin paljoa.

– Oleppas itse kaksi viikkoa syömättä, mies napauttaa.

Hankintalain uudistus olisi tehtävä

Varkautelainen naudanlihantuottaja Janne Räisänen korostaa, että tuotteesta pitäisi saada tuotteelle kuuluva hinta. Halpuuttamista hän pitää kurjana.

Julkisissa hankinnoissa olisi käytettävä kotimaiset normit täyttäviä tuotteita.

Janne Räisänen

– Tässä pitäisi tehdä lainsäädännöllisiä juttuja kuten uusi hankintalain uudistus. Julkisissa hankinnoissa olisi käytettävä kotimaiset normit täyttäviä tuotteita. Tämä voisi olla yksi iso asia, millä markkinoita saataisiin korjattua toimivammaksi.

– Minkä takia julkiseen ruokailuun kuten vanhuksille ja lapsille tuodaan semmoista lihaa, joka ei täytä suomalaisia tuotantonormeja? hämmästelee Räisänen.

Monet Kuopion torilla mielenilmaukseen osallistuneista maanviljelijöistä halusivat olla mukana herättelemässä kuluttajia ja päättäjiä tukalaan tilanteeseen.

– Tämä olisi nyt huomioitava, jos meinataan kotimaista ruokaa tulevaisuudessakin syödä, useat tilalliset kommentoivat.