Viljelijätukien maksusotku vei Maaseutuviraston ministeriön ohjaukseen

Maa- ja metsätalousministeriö ottaa Maaseutuviraston ohjaukseensa. Viljelijätukien maksamisesta tulee jatkossa vastaamaan uusi hankejohtaja.

Kotimaa
Maaseutuvirasto Seinäjoella.
Hanne Leiwo / Yle

Maaseutuvirastoon (Mavi) tulee uusi hankejohtaja vastaamaan viljelätukiin liittyvistä asioista. Syynä on se, että Mavilla on ollut ongelmia viljelijätukien maksamisessa.

– Tukien haku, valvonta ja tietojärjestelmät on saatava toimimaan. Siksi maa- ja metsätalousministeriö ottaa Maaseutuviraston vahvemmin ohjaukseensa, sanoo maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen tiedotteessa.

Lukuisat maanviljelijät ovat joutuneet talousvaikeuksiin EU-maataloustukien maksuviivästyksien takia. Mavi on joutunut siirtämään viime vuodelta peräisin olevia maataloustukien maksatuksia viljelijöille useilla viikoilla eteenpäin.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n mukaan maksatuksia on lykätty 250 miljoonan euron edestä puolella vuodella.

Maksusotku oli tänään perjantaina järjestetyn maanviljelijöiden mielenosoituksen taustalla.

Ylijohtaja saa jatkaa vuoden loppuun

Uusi hankejohtaja raportoi suoraan ministeriölle. Samalla ministeriö kertoo, että Mavin viestintää hoidetaan jatkossa tiiviimmässä yhteistyössä ministeriön kanssa.

Leena Tenhola jatkaa Mavin ylijohtajana tämän vuoden loppuun. Hän ei kuitenkaan enää vastaa viljelijätukiin liittyvistä asioista.

Maa- ja metsätalousministeriö aikoo myös teettää selvityksen Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ja Maaseutuviraston yhdistämisestä.