Voiko lapselle saada kaksi Kela-korttia? "Myönnetään äärimmäisen harvoin"

Kelalta kysytään aina välillä mahdollisuutta saada toinen Kela-kortti itselle tai lapselle. Kortti kun tuntuu usein olevan siinä toisessa laukussa, mökillä tai toisen vanhemman kukkarossa. Kelan mukaan rinnakkaiskorttia myönnetään äärimmäisen harvoin.

Kotimaa
Ruskea lompakko mustassa kassissa. Lompakosta näkyy Kela-kortin reunaa.
Lore Korpelainen / Yle

Tuttu tilanne? Lääkärikäyntiä maksaessa huomaat, että oma Kela-kortti on jäänyt toiseen laukkuun tai lapsen kortti on toisella vanhemmalla. Voisiko esimerkiksi uusioperhe saada lapselle kaksi Kela-korttia?

Ei käy, kerrotaan Kelasta.

Kysellään aika ajoin

Toisen Kela-kortin mahdollisuus nousee vastaavan lakimiehen Marika Lahtivirran mukaan aika ajoin keskusteluun. Kelalta on kysytty esimerkiksi mahdollisuutta hankkia toinen kortti mökille. Linja on kuitenkin pysynyt tiukkana. Pelkästään mukavuus- tai käytännöllisyyssyistä toista korttia ei myönnetä.

– Tarkoitus että kortti on henkilökohtainen ja henkilöllä on siis vain yksi kortti. Uusioperheissä kortin pitää siis liikkua lapsen mukana paikasta toiseen, kertoo vastaava lakimies Marika Lahtivirta.

Vain muutamia poikkeuksia

Poikkeuksia tehdään äärimmäisen harvoin tapauskohtaisen harkinnan perusteella.

– Lapselle on voitu myöntää toinen Kela-kortti esimerkiksi silloin, jos vanhemmat eivät ollenkaan pysty keskustelemaan toistensa kanssa. Tämä on kuitenkin erittäin harvinaista, Marika Lahtivirta toteaa.

Kelalle kahden kortin myöntäminen sitä haluaville ei olisi Lahtivirran mukaan kovin suuri kustannuskysymys, mutta kyse on linjanvedosta.

– Ei ole tarkoituksenmukaista, että henkilökohtaisiksi tarkoitettuja kortteja on liikkeellä pilvin pimein.