1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkimus: Yritysten t&k-toimintaa kannattaa tukea verovaroin – Euron tuella 1,7 euron investointi

Verotuki tutkimus- ja kehitystoiminnalle kasvattaa yritysten innovaatioita merkittävästi, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta. Suomessa verohuojennusta kokeiltiin 2013-2014.

tiede

Tutkimus- ja tuotekehitystoiminnan verotuki kasvattaa yritysten innovaatioiden määrää merkittävästi, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta. Yhdellä veroeurolla saadaan 1,7 euron arvosta tutkimus- ja kehitysinvestointeja.

Innovaatioiden määrä lähes kaksinkertaistui, kun tutkimus- ja kehityskuluja sai vähentää verotuksessa 45 prosenttiyksikköä enemmän, ilmenee London School of Economicsissa tehdystä tutkimuksesta. Innovointia mitattiin yritysten patenteilla.

Korkeampaa tukea saaneet yritykset kasvoivat nopeammin ja työllistivät enemmän ihmisiä, tutkijat arvioivat.

Suomi tekee toisin kuin muut

Tutkitut yritykset toimivat Britanniassa, jossa investoinnit tutkimus- ja kehitystoimintaan olisivat ilman verohuojennuksia 10 prosenttia alhaisemmat, tutkijaryhmä arvioi. Yritykset ovat Britanniassa voineet vähentää t&k-kulut verotuksessa jopa 1,25-kertaisina.

Suomessa tutkimus- ja kehityskulujen verohuojennukset otettiin käyttöön vuonna 2013. Kokeilu lakkautettiin kuitenkin jo seuraavana vuonna. Moni muu maa on asteittain lisännyt t&k-toiminnan verotukia.

– Hyvin toteutettu verotuki tutkimukselle- ja tuotekehitykselle on hyvää innovaatiopolitiikkaa. Veronmaksajat saavat siitä hyvän tuoton rahoilleen, sanoo tutkijaryhmässä mukana ollut Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen erikoistutkija Elias Einiö tiedotteessa.

Hänen mukaansa pienemmille yrityksille kannattaa antaa suuremmat verohuojennukset kuin suurille. Verohelpotusten vaikutus pieniin yrityksiin on merkittävämpi, koska niillä ei ole suurta kassaa, jolla rahoittaa innovaatioiden kehittelyä.

Lue seuraavaksi