Ehdot kiristyvät jälleen – vuorotteluvapaalle entistä vaikeampi päästä

Ei uskoisi, että täystyöllisyydestä mitään haittaa olisi. Vuorotteluvapaalle pääsyä se kuitenkin vaikeuttaa terveydenhuoltoalalla: vapaille aikovalle on vaikea löytää sijaista. Meneillään olevan siirtymäajan päätyttyä kuun vaihteessa vuorotteluvapaahakemukset tyrehtynevät muillakin aloilla.

Kotimaa
Tuula Vessonen
Vuorotteluvapaalle jäävä HUS Servicen työsuojeluvaltuutettu Tuula Vessonen opasti sijaistaan Helsingissä maanantaina.Yle

Terveydenhuoltoalalla hakemuksia vuorotteluvapaalta maksettavista korvauksista on tullut alkuvuodesta tavallista enemmän.

Moni haluaa pitää vapaansa vanhoilla, väljemmillä ehdoilla. Yksi heistä on työsuojeluvaltuutettu Tuula Vessonen Hus Servicestä.

Vuorotteluvapaa on minulle syntymäpäivälahja.

Vuorotteluvapaalle jäävä Tuula Vessonen

– Kyllä se on sitä akkujen lataamista. Edessä on ainakin muutto, ja siihen menee osa ajasta. Mutta sitten omaa itseäni olen ajatellut, tämä on minulle syntymäpäivälahja, Vessonen kuvailee.

Ehtoja kiristettiin viimeksi pari vuotta sitten sillä seurauksella, että ainakin terveydenhuoltoalalla vuorotteluvapaahakemusten määrä puolittui.

Terveydenhuoltoalan työttömät vuorotteluvapaasijaiset vähissä

Ehtoja siis tiukennetaan jälleen maalis-huhtikuun taitteessa, ja vuorotteluvapaalle on aiempaa hankalampi päästä.

– Halukkuutta varmasti olisi, mutta sijaisia eli 90 päivää työttömänä ollutta, koulutettua henkilöstöä ei tahdo löytyä, selittää terveydenhuoltoalan työttömyyskassan johtaja Markus Rantanen.

Tämä johtuu käytännön syistä. Terveydenhuoltoalan kassan jäsenistön työttömyysprosentti on 1,9, eli alalla on käytännössä täystyöllisyys. Pitkää työttömyysjaksoa ei edelllytetä henkilöltä, joka on sijaisuuden alkaessa alle 25- tai yli 55-vuotias.

Täältä haettiin vuorotteluvapaalle eniten

Mutta vuorotteluvapaalle halutaan tietenkin muiltakin aloilta. Ohessa kuusi järjestöä tai kassaa, joiden kautta vuorotteluvapaata on haettu eniten:

Yleinen työttömyyskassa

Terveydenhuoltoalan työttömyyskassa

Super

Opettajien työttömyyskassa

Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassa

Erityiskoulutettujen työttömyyskassa

Viimeksi mainitussa kassassa hakemusten määrä on alkuvuodesta pudonnut 38 prosenttia. Kassat arvioivat, että tänä vuonna vuorotteluvapaat vähenevät yli 10 prosentilla. Terveydenhuoltoalla uskotaan, että määrä puolittuu jälleen. Silti arviolta jopa joka toinen ehdot täyttävä terveydenhuollon ammattilainen voisi jatkossakin vuorotteluvapaalle jossain vaiheessa päästä.

Vuorotteluvapaan piti päästää pitkän työuran tehnyt hetkeksi lataamaan akkujaan ja samalla tarjota työttömälle työntekijälle työtilaisuus. Järjestelmän alasajo on luonnollisesti ollut työntekijöille iso pettymys.

– Aikaisemminhan on ollut suunnitelmissa jopa lakkauttaa koko järjestelmä. On oltu tyytyväisiä, että järjestelmä säilyi, mutta näihin muutoksiin on oltu hyvin pettyneitä, kun ehdot ovat jatkossa niin tiukat, kertoo Rantanen.