Voitto häämöttää lokkisodassa – jätskivarkaat säikkyvät edelleen kaiuttimen hätärääkäisyä

Helsingin Kauppatorilla on pari kesää häädetty lokkeja niiden omilla hätähuudoilla. Näyttää siltä, että lokit eivät totukaan kaiuttimista kuuluvaa hätärääkäisyyn.

Kotimaa
kauppatori, lokki, merilokki, lintu, lokkisota
Yle/Tuomas Keränen

Käsi pystyyn kenen jäätelöpallo on tullut torilla lokin teilaamaksi? Mikäli parin vuoden kokemukset pitävät kutinsa, on torien lokkiongelma ratkaistu. Lopullisesti?

Helsingin Kauppatorilla on parin vuoden ajan hätistelty lokkeja kaiuttimista kuuluvalla nauhoituksella, jolla kirkuu pelokas, pakeneva lokki.

Ovelia lokkeja on häädetty vuosien saatossa mitä erilaisimilla keinoilla, mutta aina lokki vetänyt pidemmän korren ja huomannut petoksen. Nyt käytössä ollut äänikarkotin näyttää toimivan, eikä lokeilla ole harmainta aavistusta petoksesta.

– Olen jutellut lintuasiantuntijoiden kanssa. He arvelevat, että tuo varoitusrääkäisy on niin voimakkasti rakennettu linnun sisäiseen varoitusjärjestelmään, että ne ei voi olla välittämättä siitä, toreja hallinnoivan Tukkutorin toimitusjohtaja Tommi Tapana sanoo.

Homma toimii näin: Lokit lähtevät aina lentoon, kun kaiuttimesta kuuluu valelokin varoitusrääkäisy. Lokit nousevat taivaalle ja ovat Tapanan mukaan aika pitkään poissa ennen kuin uskaltavat uhmata uudelleen mahtavaa kaiutinta.

Ja sitten kuuluu jälleen rääkäisy.