Hyppää sisältöön

Saksan puolustusministeri plagioi osan väitöskirjastaan – sai silti pitää tohtorintutkintonsa

Yliopisto katsoi, että Ursula von der Leyen on syyllistynyt virheisiin, mutta ei tarkoitukselliseen huijaukseen. Saksassa kummastellaan, miten voi plagioida vahingossa.

Ursula von der Leyen Kuva: Paul Zinken / EPA

Hannoverin lääketieteellinen yliopisto vahvisti epäilyt: Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyen plagioi osan väitöskirjastaan. Hän saa kuitenkin pitää tohtorintutkintonsa.

Yliopiston rehtori Christopher Baum sanoi, että tarkastuksessa paljastui "joitakin plagiaatteja", muttei merkkejä tietoisesta huijaamisesta. Yliopiston mukaan ongelmallisia kohtia havaittiin väitöskirjan johdannossa, muttei sen keskeisessä tulososassa.

– On kyse virheistä, ei virheellisestä menettelystä, saksalaisviestimet siteerasivat Baumia.

Puolustusministeri oli pyytänyt yliopistoaan tarkastamaan väitöskirjansa sen jälkeen, kun verkossa toimiva plagiaatteja metsästävä verkosto nosti hänen väitöskirjansa esiin viime syksynä.

VroniPlag-verkosto on käynyt läpi (siirryt toiseen palveluun) 62 sivua von der Leyenin liitteineen 70-sivuisesta väitöskirjasta ja löytänyt 27 sivulta tekstikappaleita, joiden kohdalla rikottiin tieteellisiä lähdeviittauskäytäntöjä. VroniPlagin mukaan ongelmalliset kohdat muodostavat kuudella sivulla yli 75 prosenttia tekstistä, viidellä sivulla yli 50–75 prosenttia tekstisisällöstä.

Lehdistössä yliopiston päätös ja sen argumentointi herätti ihmetystä. Süddeutsche Zeitungin (siirryt toiseen palveluun) toimittaja vertasi tapausta berliiniläiseen juristiin, joka oli menettänyt tohtorinarvonsa, koska väitöskirjassa oli 4,5 sivua plagioitua tekstiä.

Der Spiegelissä (siirryt toiseen palveluun)julkaistussa kommentissa kummasteltiin, miten voi kopioida vahingossa. Sen lisäksi toimittaja arvioi, että yliopiston perustelut antavat lääketieteen jatko-opiskelijoille sen viestin, että johdannon plagiointi ei haittaa, kunhan kokeellinen osuus on puhdas.

Saksassa poliitikkojen väitöskirjat ovat olleet viime vuodet suurennuslasin alla. Kaksi ministeriä on joutunut eroamaan tehtävistään jäätyään kiinni plagioinnista ja menetettyään tohtorintutkintonsa. Puolustusministeri Karl-Theodor zu Guttenberg erosi vuonna 2011, koulutusministeri Annette Schavan kaksi vuotta myöhemmin.

.
.