1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kovassa kilpailussa arka päihittää rohkean – ainakin kun kyse on talitiaisista

Mitä suuremmaksi talitiaisten populaatio kasvaa, sitä paremmin varovaiset yksilöt menestyvät. Sama saattaa päteä myös ihmisiin.

Kuva: AOP

Erilaiset luonteet takaavat talitiaisten säilymisen muuttuvissa oloissa, päättelevät (siirryt toiseen palveluun) Max Planck -instituutin ja Groningenin yliopiston tutkijat.

Ornitologit tarkkailivat 600 pöntössä asustavien talitiaisten elämää neljän vuoden ajan. He havaitsivat, että kilpailun lisääntyessä populaation kasvun myötä arat yksilöt pärjäsivät rohkeita paremmin.

Uteliaat ja rohkeat talitiaiset ottavat muita suurempia riskejä kohotakseen lintujen sosiaalisessa hierarkiassa. Voisi kuvitella, että nämä yksilöt menestyisivät kovenevassa kilpailussa rajallisista resursseista, mutta tämä ei pidä paikkaansa.

Kun populaatio kasvoi, aggressiivisten tutkijatyyppien kuolleisuus nousi. Samalla arkojen, pienellä alueella liikkuvien talitiaisten eloonjäämisen mahdollisuudet paranivat vastaavasti.

– Yksilötiheyden vaikutus eri persoonallisuustyyppeihin oli hämmästyttävän vahva, sanoo tutkimusta johtanut Niels Dingemanse.

Kuva: AOP

Syyksi ornitologit ehdottavat sitä, että rohkeat talitiaiset ovat arkoja huonompia reagoimaan sosiaalisessa ympäristössä tapahtuviin muutoksiin.

Liikkumiseen liittyvä käytös on periytyvä ominaisuus läntisen Euroopan talitiaispopulaatioissa. Luonnonvalinta ei suosi sen enempää rohkeita kuin arkojakaan yksilöitä, koska kummatkin pärjäävät eri tavoin riippuen populaation koosta ja ympäristön resursseista.

Psykologit arvelevat, että myös ihmisten joukossa kilpailun kiristyminen suosii arkoja, rauhallisia ja ystävällisiä.

– Kysymys on tärkeä niin yhteiskunta- kuin luonnontieteidenkin kannalta, toteaa Dingemanse.