Koe uusi yle.fi

Ahtaasti asuva hyötyy pienvarastojen pudotuspelistä – hintahaitari alkaa nollasta

Samalla kun kaupungistuminen saa väen asumaan kompakteissa kodeissa, on ympärillämme tavaraa ehkä enemmän kuin koskaan. Yhtälön ovat huomanneet myös pienvarastoja vuokraavat yritykset. Pääkaupunkiseudulle vuokravarastoja on noussut tiuhaan ja vielä toistaiseksi kuluttaja pääsee hyötymään hintakilpailusta.

Kotimaa
Hannu Ylönen
Hannu Ylönen vuokrasi pienvaraston säilyttääkseen uutta keittiötään kunnes edellinen on purettu.Yle

Helsinkiläisen Hannu Ylösen otsalla karpaloi hiki. Ei ihme, sillä mies nostelee laatikko kerrallaan kokonaisen keittiön pieneen varastokoppiin. Kyökki saa levätä vuokravarastossa kuukauden tai pari, kunnes entinen on purettu alta pois.

Jos ei halua omistaa asuntoa tai autoa, niin saati sitten varastoa.

toimitusjohtaja Ville Stenroos, Cityvarasto

– Kun katsoo tätä tavaramäärää, niin kotona olisi ollut melko ahdasta purkaa entistä keittiötä, Ylönen sanoo.

Ylöselle päätös pienvaraston vuokraamisesta hetkelliseksi säilytystilaksi oli helppo. Mies on aiemmin vuokrannut muutaman neliön peltikoppia myös yrityksensä tarpeisiin.

Valtaosa pienvarastojen vuokraajista on aivan tavallisia kaupunkilaisia. Tavallisesti irtaimisto halutaan suojaan muuton tai putkiremontin ajaksi. Toisinaan peltikoppi on toiminut harrastevälineiden soppena vuosikausia.

Ville Stenroos
Cityvaraston toimitusjohtaja Ville StenroosRonnie Holmberg/Yle

Suhtautuminen omistamiseen on muuttunut, sanoo Cityvaraston toimitusjohtaja Ville Stenroos.

– Asunnon omistaminen oli aikanaan tavallaan pakollinen juttu, mutta enää se ei ole. Ja jos ei halua omistaa asuntoa tai autoa, niin saati sitten varastoa.

Kaksi yritystä jakaa markkinan pääkaupunkiseudulla

Viimeisten viiden vuoden aikana vuokravarastoja on ilmaantunut pääkaupunkiseudulle tiheään. Markkinaa hallitsee kaksi yritystä ja molemmilla on alueella tusinan verran toimipaikkoja.

Pienvarastot pääkaupunkiseudulla
Pääkaupunkiseudulla vuokravarastojen markkinaa hallitsee kaksi yritystä: Cityvarasto ja Pelican Self Storage.Ronnie Holmberg / Yle

Valtakunnalliseksi levittäytynyt kotimainen Cityvarasto on toiminut vuosituhannen taitteesta asti. Kilpailu kuitenkin koveni kun kehäteiden kainaloihin iskeytyi Tanskasta levinnyt Pelican Self Storage jätti-investoinneillaan.

Pelican Self Storagen maajohtaja Jani Nokkasen mukaan rahaa investointeihin tulee amerikkalaiselta eläkevakuutusyhtiöltä.

Jani Nokkanen
Pelican Self Storagen Suomen maajohtaja Jani NokkanenRonnie Holmberg/Yle

– Kokonaisuudessaan investoimme Suomeen lähemmäs sata miljoonaa euroa ja Pohjoismaissa olemme investoineet lähemmäs puoli miljardia.

Nämä kaksi yritystä ovat viime vuosina napsineet kilpailijoita pois markkinoilta ja molemmat uskovat kasvun jatkuvan.

Verrokkina pidetään Ruotsia missä pienvarastoja on jo kaksin verroin asukasta kohden.

– Syyt kasvuun ovat selkeitä. Kaupungistuminen, sinkkutalouksien osuus on suuri, varastotiloja on vähän ja tavaran määrä kasvaa, Cityvaraston toimitusjohtaja Ville Stenroos luettelee.

Hintavertailu kannattaa, kilpailu näkyy tarjouksina

Kuluttaja hyötyy kilpailusta toistuvina tarjouskampanjoina – tosin hinnat heittelevät kuten hotellibisneksessä kysynnän ja tarjonnan mukaan.

Pelican Self Storage
Vuokravaraston hinta heittelee kysynnän ja tarjonnan perusteella.Ronnie Holmberg/Yle

Esimerksiksi viiden neliömetrin varastotilan kuukausivuokran listahinta vaihtelee Cityvarastolla ja Pelican Self Storagella noin 130-160 euron välillä. Tarjouskampanjat erilaisine ehtoineen pudottavat hintaa, ainakin aluksi, siitä puoleen tai jopa nollille.

– Kaikki varastot eivät tule missään tapauksessa täyttymään. Samalla tavalla kuin hotellibisneksessä, vapaata kapasiteettia on aina, sanoo Pelican Self Storagen Jani Nokkanen.

Pienin vuokravarasto on kuution kokoinen, mutta useimmiten asiakas valitsee 3-5 neliömetrin säilytystilan. Nyrkkisääntö on, että koko kodin irtaimiston säilyttämiseen pitäisi riittää kymmenen prosenttia asunnon pinta-alasta.

Mielummin säilötään kuin heitetään pois

Vuokravarastojen nokkamiehet eivät allekirjoita väitettä, että suomalaiset varastoisivat pelkkää roinaa.

– Haluamme uskoa, että asiassa on myös ekologinen puoli. Sen sijaan, että ihmiset heittäisivät tavaraa pois, sitä säilötään ja kierrätetään, Jani Nokkanen sanoo.

Myös Cityvaraston Ville Stenroos on nähnyt kiertotalouden toiminnassa varastolla, kun esimerkiksi lastenvaunut ovat vaihtaneet omistajaa varastokopin tuntumassa.

– Se on mielestäni järkevää kehitystä. Ehkä krääsäkulttuuri on menossa ohi ja halu panostaa kestokulutustavaroihin kasvaa. Tavarat eivät lennäkään niin helposti roskiin vaan niitä säilytetään ja kierrätetään seuraavalle.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Ensihoito

Soitto hätäkeskukseen voi tuoda paikalle vain yhden hoitajan – "Askel kohti tulevaisuutta"

Työelämä

Tabu tai ainakin noloa tunnustaa – isolla osalla suomalaisista on tylsää töissä

Puoli seitsemän

Nämä ovat suomen kielen vaikeimmat sanat – ne tietää jokainen bussimatkustaja

Vaakakapina

Kun syömishäiriö söi seksuaalisuuden