Imatra säästi palkoissa ja nettosi verotuloissa – tilinpäätös jäämässä vahvasti plussalle

Imatra on pystynyt pitämään taloutensa selvästi plussan puolella jo kahdeksana vuonna peräjälkeen. Viime vuoden alustava tilinpäätös näyttää hyvältä nousseista sosiaali- ja terveysmenoista huolimatta.

Imatra
Talous
Yle

Imatra on pitänyt taloutensa tasapainossa nousseista sosiaali- ja terveyskuluista huolimatta.

Kaupunki käytti viime vuonna eniten rahaa sosiaali- ja terveyspalveluihin. Erikoissairaanhoidon kulut ylittivät talousarvion, määrärahan lisäyksenkin jälkeen 1,2 miljoonalla eurolla.

Alustavan tilinpäätöksen mukaan tulos on jäämässä poistojen jälkeen kuitenkin 4 miljoonaa euroa plussalle.

Teimme viime vuodeksi säästövelvoitteen palkkamenoissa ja siinä onnistuttiin

Kai Roslakka

Positiivinen tulos selittyy muun muassa kulujen alituksilla palkkamenoissa.

– Teimme viime vuodeksi säästövelvoitteen palkkamenoissa ja siinä onnistuttiin, sanoo Imatran talousjohtaja Kai Roslakka.

Myös verotulot olivat Imatralla viime vuonna 2,2 miljoonaa euroa ennakoitua suuremmat, noin 107,6 miljoonaa euroa.

– Veroprosentin korotus viime vuodelle ja kiinteistöverotulojen kasvu isojen kauppojen takia oli arvioitua suurempaa, sanoo Roslakka.

Talous vakaana jo pitkään

Investointeja Imatra teki viime vuonna noin 17 miljoonalla eurolla, joka muodostui lähinnä kunnallisteknisistä menoista, kuten viemäri- ja vesiverkostoista sekä tiestön peruskorjauksista.

Kaupunkikonsernin puolella investoitiin eniten koulurakennuksiin, vähän yli 10 miljoonaa euroa. Rahaa kului Imatrankosken lyseon ja Vuoksenniskan koulun peruskorjauksiin sekä harjaantumiskoulun rakentamiseen.

Imatra on tekemässä ylijäämäisen tuloksen jo kahdeksannen perättäisen kerran. Nyt tilanne on talousjohtaja Roslakan mukaan vakaa ja hallittu, mutta eurojen kanssa on oltava jatkossakin tarkkana.

– Suuri haaste on työttömyys eli mitä veronmaksukyvylle tapahtuu.