Tausta: Media ja perustuslakituomarit kontrolliin – miksi Puola on Euroopan hampaissa?

Venetsia-komission riippumaton raportti katsoo hallituksen toimien uhkaavan Puolan demokratiaa. EU saattaa joutua miettimään, rankaistaanko Puolaa. Suomen ulkoministeri Timo Soini on tähän asti puolustanut Puolan hallituksen toimia.

Ulkomaat
Puolan pääministeri Beata Szydło puhumassa Euroopan parlamentissa Strasbourgissa tiistaina.
Puolan pääministeri Beata Szydło puhumassa Euroopan parlamentissa Strasbourgissa tiistaina.Patrick Hertzog / AFP

Puolan muutaman kuukauden ikäinen hallitus on ehtinyt huolestuttaa Euroopan unionin niin, että EU on tarttunut ensi kertaa prosessiin, jossa jäsenmaata saatetaan rangaista oikeusvaltioperiaatteen rikkomisesta.

Puola ei ole ensimmäinen eikä ainoa valtio, jolla on vaikeuksia taata oikeusistuinten ja median riippumattomuus ja ihmisten tasavertaisuus lain edessä. Esimerkiksi Unkarin hallituksella on ollut samantyyppistä politiikkaa.

Unkariin ei kuitenkaan ole puututtu yhtä kovalla kädellä – yhtenä syynä pidetään sitä, että Unkarin pääministeriä suojelevat muut EPP- eli kokoomuspuolueen päämiehet. Puolan konservatiivihallituksen pääministeri Beata Szydło tulee ECR- eli konservatiiviryhmästä, jolla ei ole Euroopassa samanlaista valtaa.

Räväkkä alku säikäytti

EU-komissiolähteiden mukaan Puolaan tartuttiin, koska uuden hallituksen alku oli räväkkä – komission arvion mukaan se oli rikkonut EU:n arvoja jo muutamassa viikossa, ja suunta näyttää komissiolähteiden mukaan edelleen huolestuttavalta.

Tämänpäiväinen Venetsia-komissio raportti on tärkeä, kun Puola ja EU arvioivat tilannetta.

Euroopan neuvoston Venetsia-komission lausuntoa pyysi Puolan hallitus. Hallitus päätti pyytää arviota, koska se oli joutunut tiukan arvostelun kohteeksi tuomioistuimiin ja mediaan puututtuaan.

Tuomarinimityksiä uusiksi

Puolan hallitus sääti nopeasti lain perustuslakituomioistuimen toimintaperiaatteiden muuttamisesta. Se myös vaihtoi tuomareita ennen toimikauden päättymistä niin, että hallituspuoluetta edustavat tuomarit saivat enemmistön. Tällä viikolla perustuslakituomioistuin päätti, että hallituksen lainmuutokset perustuslakituomioistuimen toiminnasta ovat perustuslain vastaisia.

Hallitus myös otti Puolan julkisen yleisradioyhtiön kontrolliinsa ja nimitti johtajaksi Laki- ja oikeus -puoluetta lähellä olevan henkilön. Sen jälkeen yleisradiossa kymmenet toimittajat ovat saaneet potkut.

Puolan hallitus on puolustanut muutoksia ja pitää niitä laillisina. Puolan presidentti sanoi Brysselissä joulukuussa, että media on levittänyt väärää tietoa ja Puola haluaa keskustella todellisten faktojen pohjalta.

Europarlamentissa Puolan pääministeri sanoi haluavansa rakentaa Puolaa perustuslain ja Euroopan unionin sopimusten pohjalta.

EU ja Puola jatkavat puhumalla

EU-komissio on odottanut Venetsia-komission lausuntoa, muttei halua vielä ottaa kantaa Puolan tilanteeseen. Se haluaa jättää tilaa "dialogille" Puolan kanssa ja aikoo palata asiaan vasta pääsiäisen jälkeen.

Komissio ilmoitti joulukuussa, että se tarttuu ensi kertaa uuteen aseeseen, oikeusvaltioperiaatemekanismiin, mikä voi johtaa Puolan rankaisemiseen. Jos Puola ei noudata EU:n ohjeita, se voi menettää äänestysoikeuden tai EU-tukia.

Menettely on vasta alkumetreillä. Mahdollisista rangaistuksista päättämiseen tarvitaan myös jäsenmaita. Puolaa ovat kulisseissa ymmärtäneet etupäässä muut Visegrad-maat.

Suomen ulkoministeri Timo Soini oli yksi harvoista ministereistä Itä-Euroopan ulkopuolelta, joka on ainakin tähän asti julkisesti tukenut Puolan hallitusta. Hänen mielestään EU ylireagoi.

Suomen hallitus ei kuitenkaan ole vielä päättänyt yhteistä kantaa siihen, miten Puolaan suhtaudutaan. Muut puolueet eivät tiettävästi jaa Soinin näkemystä.