1. yle.fi
  2. Uutiset

"Tuntemattomassa" Rokkaa esittänyt Reino Tolvanen on haudattu Lappeenrantaan

Roolisuoritus Edvin Laineen ohjaamassa Tuntemattomassa sotilaassa (1955) teki Reino Tolvasesta julkkiksen. Sittemmin Australiaaan muuttaneen Tolvasen uurna lepää sukuhaudassa Lappeenrannan Lepolan hautausmaalla.

Tuntematon sotilas (romaani)
Reino Tolvasen hautakivi Lappeenrannan Lepolan hautausmaalla
Petri Kivimäki / Yle

Reino Tolvanen oli amatöörinäyttelijä, joka teki Tuntematon sotilas –elokuvassa unohtumattoman roolisuorituksen.

Tolvasen esittämä kannakselainen pienviljelijä Antero Rokka oli perhettään kaipaava rento "supliikkimies", josta tositilanteessa kuoriutui kylmähermoinen tappaja.

Vänrikki Tolvanen muuntautui alikersantti Rokaksi

Reino Tolvanen haki Rokan roolia lehti-ilmoituksen perusteella.

Viipurissa syntynyt Tolvanen syrjäytti tyrkyllä olleet ammattinäyttelijät, koska hallitsi Karjalan murteen. Teatterikokemusta Tolvanen oli hankkinut toimimalla avustajana kotipuolen näyttämöillä.

”Kuule vänskä! Miss sie tarviit oikei hyvvää miestä? Täss siul on sellane.”

Rokka esittäytyy vänrikki Koskelalle Tuntemattomassa sotilaassa

Tuntemattoman sotilaan valmistuessa Tolvanen oli 35-vuotias. Hänen roolihahmonsa oli sekä talvisodan että jatkosodan kokenut alikersantti. Tosielämässä Tolvanen oli itse osallistunut sotaan ilmavoimien tähystäjänä. Hän oli sotilasarvoltaan vänrikki.

Australian kautta Etelä-Afrikkaan

Siviilissä Tolvanen oli agronomi. Kun hän ei löytänyt Suomesta koulutustaan vastaavaa työtä, hän muutti puolisonsa kanssa Australiaan. Vuosi oli 1959, ja sille tielleen Tolvanen lopulta jäi.

Australiassa Tolvaset asuivat ensin Melbournessa. Sieltä ne muuttivat Brisbaneen, Sydneyhyn, ja vielä Wollongongiin.

– Isä oli hirveän isänmaallinen eikä koskaan puhunut Suomesta mitään negatiivista. Hän oli aktiivisesti mukana Suomi-Australia –seuran toiminnassa, kertoo Reino Tolvasen vanhin poika Tapio Tolvanen Ilta-Sanomien haastattelussa.

Brisbanessa vuonna 1960 syntynyt Tapio Tolvanen muistelee isäänsä viime vuoden itsenäisyyspäivänä julkaistussa artikkelissa. Wollongongissa Tolvasen perheeseen syntyi vielä kaksi poikaa.

Elokuvasta ja isän loistoroolista ei Tolvasen mukaan kotona puhuttu.

Tapio Tolvanen oli kymmenvuotias, kun Reino-isä vei perheensä Etelä-Afrikkaan. Reino Tolvanen sai viran Pretorian maataloushallituksesta.

Aivoverenvuoto vei nuorena

– Yhdessä käytiin kaupungin puutarhoissa. Isä tunsi kaikki kasvit. Hän luetteli niiden latinankieliset nimet ulkoa, Tapio Tolvanen kertoo.

Marraskuussa 1974 Reino Tolvanen sai kotonaan aivoverenvuodon. Hän kuoli muutamaa päivää myöhemmin sairaalassa uuteen verenvuotoon vain 54-vuotiaana.

Reino Tolvasen uurna tuotiin syyskuussa -75 Lappeenrantaan, missä se laskettiin Lepolan hautausmaalla sijaitsevaan sukuhautaan. Samana vuonna Tapio Tolvanen näki isänsä tähdittämän Tuntemattoman sotilaan ensimmäistä kertaa.

Lue seuraavaksi