Pajalan kelvottomat kerrostalot herättävät ihmetystä

Puolitoista vuotta vanhat, asuinkelvottomat kerrostaloasunnot aiheuttavat ihmetystä Ruotsin Pajalassa. Kerrostalot hankittiin pikavauhdilla Kiinasta paikkakunnalle muuttavia kaivostyöntekijöitä varten. Rakennusvirheiden vuoksi asunnot ova jääneet tyhjiksi.

Pajalan "Chinatown" Kuva: SVT Norrbotten

Ruotsin Pajalassa on 32 tyhjää asuntoa keskustan tuntumassa. Kerrostaloasunnot valmistuivat noin puolitoista vuotta sitten, mutta jäivät jo muutaman kuukauden jälkeen tyhjiksi koska asukkaat joutuivat muuttamaan taloista pois.

Pajalassa aluetta kutsutaan "Chinatowniksi". Kahden kaksikerroksisen talon 32 asuntoa rakennettiin Kiinassa ja ne koottiin Pajalaan noin puolitoista vuotta sitten.

Nopeasti ja halvalla Kiinasta

Pari vuotta sitten oli Pajalassa kaivosbuumi ja tarve uusille asunnoille oli suuri. Asuntoja piti saada nopeasti alueelle muuttaville kaivostyöläisille.

Kiinteistösijoitusyhtiö Balder ja rakennusyhtiö PEAB vastasivat haasteeseen ja perustivat yrityksen " ByggaBo i Pajala" joka tilasi kerrostalot Kiinasta.

Yhtiön edustajat perustelivat Ruotsin Radio Norrbottenille, että oli halvempaa sekä nopeampaa ostaa talot Kiinasta kuin Ruotsista tai Baltian maista.

Talojen valmistuttua asunnot vuokrasi yhtiöltä kunnallinen asuntotoimisto Pajalabostäder AB.

- Aika pian asunnoissa tulivat rakennusvirheet esiin sen jälkeen kun asukkaat muuttivat niihin. Koska rakennuslevyt olivat märkiä niihin tuli halkeamia ja maali irtosi seinistä kun ne kuivuivat. Myös lämmitysjärjestelmä oli väärä, sanoo Magnus Pekkarinen, Pajalabostäder AB.n toimitusjohtaja.

Asunnot herättävät ihmettelyä

- Olen sitä mieltä, että talot kuuluvat Kiinaan, eivät tänne,  sanoo pajalalainen Birgitta Olsson.

- Kävelen alueen ohi joka aamu. Kyllä on ankean näköistä kun on tyhjiä taloja. Vähän ehkä harmittaa koska siinä varmasti on mennyt rahaa hukkaan, sanoo Johanna Collen.

En oikein tiedä, muuta kyllä joskus asiat voivat mennä todella päin helvettiä, hymähtää Edwin Tornberg.

Ongelmataloista ehkä asuntoja pakolaisille

Pajalabostäder selvisi rakennusskandaalista lähes kuin koira veräjästä. Vakavien rakennusvirheiden vuoksi yhtiö saattoi purkaa sopimuksen joutumatta maksamaan mitään talon omistajille. Pois muutaneille vuokralaisille on annettu kahden kuukauden vuokra korvauksena.

Magnus Pekkarin mukaan talon omistajat ovat keskustelleet Ruotsin maahanmuuttoviraston kanssa asuntojen kunnostamisesta pakolaisille. Rakennusten tulevaisuus on kuitenkin yhä auki.