Outo opinnäytetyö saa rehtorilta tuomion – IL: "Uutinen järkytti"

Yle kertoi Satakunnan ammattikorkeakoulussa pari vuotta sitten hyväksytystä taiteen alan opinnäytetyöstä. Työssä toistetaan sivukaupalla salaliittoteorioita ilman lähdeviitteitä ja minkäänlaista linkkiä taiteen alaan.

Kotimaa
kankaanpään taidekoulu
Yle

Ylen alkuviikosta esiin nostama (siirryt toiseen palveluun) erikoinen, salaliittoteorioita sisältävä opinnäytetyö on saanut Satakunnan ammattikorkeakoulussa liikettä aikaan. Rehtori Juha Kämäri kertoo Iltalehdelle (siirryt toiseen palveluun) järkyttyneensä saatuaan tietää tapauksesta.

Rehtori kertoo lehdelle kuulleensa ammattikorkeakouluun kuuluvassa Kankaanpään taidekoulussa hyväksytystä opinnäytetyöstä ensi kertaa Ylen otettua yhteyttä ammattikorkeakouluun. Hän tuomitsee opinnäytetyön hyväksymisen ja kertoo, että opinnäytetyön ohjaajat ja tarkistajat joutuvat nyt kuultaviksi.

– Opiskelijan suhteen ei voi tehdä jälkikäteen enää mitään, hänet on päästetty läpi. Mutta ohjaajia voimme ohjata toimimaan jatkossa oikein. Jonkinlaisiin toimiin on ryhdyttävä, Kämäri sanoo lehden haastattelussa.

Ei lähdeviitteitä tai arviointia

Vielä alkuviikosta SAMKin hyvinvointi- ja terveysosaamisalueen johtaja Tuula Rouhiainen-Valo sanoi Ylelle, että taidekoulun opinnäytetöiden hyväksymis- ja ohjaamiskäytäntöjä on jo muutettu.

Erikoisessa opinnäytetyössä ei ole minkäänlaisia lähdeviitteitä tai arviointia salaliittoteorioiden sisällöstä. Teksti on kieliasultaan erittäin huolittelematonta. Opinnäytetyö ei myöskään millään tavalla liity taideteokseen, joka on tärkein taidekoulusta valmistuvien opiskelijoiden lopputyö.

Opinnäytetyön innoittajina ovat tekstin mukaan olleet mm. räppäri Jontti ja Janus Putkonen.