1. yle.fi
  2. Uutiset

Sunny Car Center -vuotaja Kari Ilkkala on pidätetty luottamustoimistaan Hämeenlinnassa

Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Ritva Oinonen on pidättänyt kaupunginhallituksen jäsenen Kari Ilkkalan luottamustoimista.

Kotimaan uutiset
Kari Ilkkala Hämeenlinnan valtuustossa 15.2.2016
Markku Karvonen / Yle

Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Ritva Oinonen (vas.) keskusteli asiasta kaupungin molempien lakimiesten kanssa ja lisäksi asiassa on konsultoitu Kuntaliiton lakimiestä. Kari Ilkkalan pidättäminen luottamustoimista ei ollut helppo päätös.

– Päätöksen tekeminen vaati vastuuntuntoa ja selkärankaa, Oinonen kuvailee. Kaikkien tahojen oikeusturvan kannalta on kuitenkin tärkeää, että osapuolta kuullaan ja mielestäni Ilkkalan pidättämiseen luottamustoimista oli lain mukaan perusteet olemassa.

– Tässä tapauksessa minun piti ottaa kaupunginhallituksen näkökulman lisäksi monia muitakin asioita huomioon.

Oinonen toteuttaa päätöksessään kaupunginhallituksen maanantaisen toiveen. Kaupunginhallitus esitti maanantaina valtuustolle, että Ilkkala pidätetään luottamustoimistaan siihen asti, kun hänen Sambia-vuotonsa on vireillä viranomaisissa ja mahdollisessa oikeuskäsittelyssä.

Oinonen muistuttaa, että hän ei ainakaan lähtisi spekuloimaan suuntaan eikä toiseen Ilkkalan asian suhteen.

– Meidän pitää nyt odottaa rauhassa, mitä helmikuussa perustettu tilapäinen valiokunta ja poliisitutkinta tuovat asiassa esiin.

Samalla kaupunginhallitus esitti, että valtuuston puheenjohtaja pidättää Ilkkalan väliaikaisesti toimistaan siihen saakka, kunnes valtuusto asian käsittelee.

Ilkkala on julkisuudessa myöntänyt vuotaneensa Sunny Car Centeriä koskevat rahoitustiedot sambialaiselle medialle. Kaupunginhallitus katsoi, että tiedot ovat julkisuuslain mukaan salassa pidettäviä tietoja, josta syystä Ilkkala saattaa olla syyllistynyt virkarikokseen.

Kari Ilkkala arvioi itse, että hän ei paljastanut salassa pidettäviä tietoja, koska pitää rahoitustietoja joko valheellisina tai mahdollista rahoitusta rikollisesti hankittuina.

Lue seuraavaksi