1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Pörssi-indeksit kipuavat Euroopassa – EKP:n lupaukset nostavat pankkeja

Edullisen rahoituksen jatkuminen piristää pankkiosakkeita. Kaivos- ja energiaosakkeita nostavat metallien ja öljyn hintojen hienoinen nousu.

Euroopan keskuspankki Kuva: Arne Dedert / EPA

Euroopan keskuspankin torstaiset lupaukset elvytyksen lisäämisestä siivittivät Euroopan pörssit perjantaina nousuun. Edullisen rahoituksen jatkuminen piristi pankkiosakkeita. Kaivos- ja energiaosakkeita nostivat metallien ja öljyn hintojen hienoinen nousu.

Torstaina sijoittajat pettyivät, kun EKP:n pääjohtaja Mario Draghi sanoi koronalennusten jatkumisen olevan epätodennäköistä.

– Vaikka markkinat saivat kohtauksen Draghin kommentista, pidämme eilisen ilmoitusta [elvytyksen laajentamisesta] positiivisena, sanoi Accendo markets -sijoituspalveluyhtiön tutkimuspäällikkö Mike van Dulken.

FTSEurofirst 300 -indeksi oli perjantaina alkuiltapäivästä 2,5 prosenttia plussalla. Euroalueen pankkiosakkeita kuvaava Euro STOXX Banks -indeksi oli lähes kuuden prosentin nousussa.

Kansainvälinen energiajärjestö IEA arvioi perjantaina, että öljyn hinnan lasku olisi päättymässä. Eurooppalainen öljy- ja kaasuindeksi oli yli kahden prosentin nousussa perjantaina itapäivällä, kun öljyn hinta oli yli kaksi prosenttia edellispäivän päätöslukua korkeammalla.

Myös Helsingin pörssissä oli perjantaina nousupäivä. OMX PI -indeksi oli perjantaina alkuillasta 1,8 prosenttia edellispäivän päätöslukua korkeammalla. Suurista yhtiöistä eniten olivat nousussa Outokumpu, Cargotec ja Nordea.