Elokuva voi muuttaa maailmaa: "Se nostaa keskusteluun asioita, joihin poliittinen toiminta ei pysty"

Elokuva koskettaa, ja sitä on käytetty myös vaikuttamisen välineenä. Kysyimme tämän päivän elokuvantekijöitä Tampereen elokuvajuhlilla, mikä on heidän suhteensa yhteiskunnalliseen elokuvaan.

Bruno Bozzetto
Huumorintajuttomat ihmiset ovat pelottavia. Näin sanoo iItalialainen animaatioelokuvan konkari Bruno Bozzetto, joka kertoi ajatuksistaan Tampere Film Festivalilla. Katso videolta Pirkanmaan uutisissa esitetty juttu.

Kantaa ottava elokuva pitää pintansa Tampere Film Festivalilla. Tänä vuonna näytöksiin valitut elokuvat käsittelevät muun muassa ydinvoimakatastrofeja, ihmiskauppaa ja turvapaikanhakijatilannetta.

Tampereen lyhytelokuvajuhlille saapuu vuosittain satoja kansainvälisiä ja suomalaisia elokuvantekijöitä. Amerikkalainen Jennifer Reeder on yksi heistä tänä vuonna. Hän on tunnettu henkilökohtaisista elokuvistaan, joissa nuoret ja aikuiset kamppailevat löytääkseen paikkansa maailmassa. Mitä hän miettii, voiko elokuva muuttaa maailmaa?

– Saatan olla naiivi, mutta mielestäni elokuvat ja etenkin dokumentit voivat nostaa keskusteluun asioita, joihin poliittinen toiminta ei pysty.

Iso kangas tehokkaampi vaikutin

Verkko on avannut uusia jakelukanavia myös elokuvantekijöille. Italialainen animaatiolegenda Bruno Bozzetto on kiinnostunut viime vuosina etenkin teknologisesta kehityksestä ja sosiaalisesta mediasta.

Internetissä on helpompi tavoittaa suuria yleisöjä.

Bruno Bozzetto

Yhteiskunnallisia aiheita huumorin keinoin käsitteleviin animaatioihin keskittynyt 68-vuotias mies julkaisee omia teoksiaan esimerkiksi videopalvelu YouTubessa. Onko verkossa julkaistu elokuva tehokas?

– Isolla kankaalla esitetty elokuva vaikuttaa tehokkaammin, ja laittaa ajatuksia päähän. Internetissä on helpompi tavoittaa suuria yleisöjä. Verkossa elokuva on aina mukana.

Tunteet sysäävät yhteiskunnan muutokseen

Aalto-yliopiston elokuvalaitoksen tuottaja Ilkka Mertsola kertoo, että viimeisen parinkymmenen vuoden aikana suomalaisten fiktioelokuvien yhteiskunnallisuus on vähentynyt. Mertsola on seurannut nuorten tekemiä elokuvia eturivistä kymmenisen vuotta. Nuoret elokuvantekijät ottavat yhä enemmän vaikutteita populaarikulttuurista ja internetistä.

Uuden polven elokuvantekijä Lauri Randla kertoo, että hänen elokuviensa on tarkoitus herättää nimenomaan tunteita.

Esimerkiksi Randla nostaa Euroopan turvapaikanhakijatilanteen. Taustalla voimakkaisiin reaktioihin muun muassa internetissä on nimenomaan tunteet, jotka ovat saaneet ihmiset huutamaan.

– Tunteiden kautta tulee käymistä, ja yhteiskunta liikkuu johonkin suuntaan.