Koe uusi yle.fi

Saksa pysäytti pakolaisten palautukset muista EU-maista – Ruotsi uhkaa tuomioistuimella

Saksan maahanmuuttovirasto on muuttanut tulkintaansa Dublinin sopimuksesta. Maahan voi palauttaa vain turvapaikanhakijat, jotka ovat muodollisesti hakeneet turvapaikkaa Saksasta.

turvapaikanhakijat
Kaksi naispoliisia ohjaa reppuselkäistä naista ja miestä ja pientä poikaa kadulla.
Saksan poliisi saatteli maahan juuri tulleita turvapaikanhakijoita Passaussa loppiaisaattona. ArmeinWeigel / EPA

Saksa on pysäyttänyt turvapaikanhakijoiden palautukset muista EU-maista, kertoo sanomalehti Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun). Ruotsi uhkaa siksi vetää Saksan EU-tuomioistuimeen.

– Olemme olleet virkamiestasolla yhteydessä Saksan hallitukseen, emmekä ole ainoita. Kysymys koskee käytännössä suurinta osaa EU-maista. Mikäli he [Saksa] pitävät kiinni kannastaan, voimme päätyä EU-tuomioistuimeen, sanoo Ruotsin maahanmuuttoministeri Morgan Johansson uutistoimisto TT:lle.

Saksa muutti Dublinin sopimuksen tulkintaa

Saksan maahanmuuttovirasto BAMF ilmoitti helmikuussa kaikille EU-maille, että se muuttaa tulkintaansa Dublinin sopimuksesta. Dublinin sopimuksen mukaan turvapaikkahakemus on käsiteltävä siinä maassa, jossa hakemus ensin rekisteröidään.

Saksassa turvapaikkaa haetaan kaksivaiheisesti. Ensin turvapaikanhakijat rekisteröidään, ja sen jälkeen he jättävät muodollisen turvapaikkahakemuksen.

Saksan maahanmuuttovirasto onkin ilmoittanut, että maahan voi jatkossa palauttaa vain turvapaikanhakijat, jotka ovat muodollisesti hakeneet turvapaikkaa Saksasta.

Koskee 600 000 pakolaista Saksassa

Ruotsin maahanmuuttoviraston mielestä Saksan uusi tulkinta on virheellinen. Ruotsi on viime kuukausina palauttanut tuhansia ihmisiä Saksaan.

– Meidän mielestämme se sotii Dublinin sopimusta vastaan. Monet maat ovat olleet yhteydessä Saksaan uuden linjauksen vuoksi, kertoo operatiivinen päällikkö Mikael Ribbenvik maahanmuuttovirastosta.

Saksassa on arviolta 600 000 ihmistä, jotka eivät ole jättäneet muodollista turvapaikkahakemusta. Se on yksi pääsyistä Ruotsin väliaikaisille rajatarkastuksille.

– Tarvitsemme rajatarkastuksia. Näemme, millainen tilanne on mantereella. Saksassa on useita satoja tuhansia pakolaisia, jotka eivät ole hakeneet sieltä turvapaikkaa, sanoo maahanmuuttoministeri Morgan Johansson.

"Paine Saksaa kohtaan on kova"

Saksaan saapuu jatkuvasti suuria määriä turvapaikanhakijoita. Se vastaanotti 100 000 turvapaikanhakijaa tammikuussa.

– Paine on kova, ja se on ymmärrettävää. Se ei kuitenkaan ole syy rikkoa Dublinin sopimuksen sääntöjä, sanoo Johansson TT:lle.

Johansson kyseenalaista Saksan turvapaikkaprosessin kaksivaiheisuuden. Hänen mielestään ensimmäisen rekisteröinnin pitäisi määritellä, missä maassa turvapaikkahakemus käsitellään.

Ruotsissa on tällä hetkellä noin 700 turvapaikanhakijaa, jotka on rekisteröity Saksassa.

Suomi lehtitietojen varassa

Suomen sisäministeriöstä kerrotaan, että Suomi on kuullut huhuja Saksan aikeesta muuttaa tulkintaansa Dublinin sopimuksesta. Tietoa siitä, että Saksa olisi jo päättänyt uudesta tulkinnasta, Suomi ei ole saanut.

– Olemme tässä asiassa lehtitietojen varassa, toteaa sisäministeriön kansainvälisten asioiden yksikön ylijohtaja Laura Yli-Vakkuri.

Hänen mukaansa Suomella ei toistaiseksi ole ollut ongelmia palauttaa turvapaikanhakijoita Saksaan.

Sisäministeriöllä ei ole perjantai-iltana tietoa, kuinka monta Suomessa oleskelevaa turvapaikanhakijaa Saksan päätös voi koskea.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Tähtitiede

Aurinkokunnassamme käväisi punertava kummajainen kaukaa tähtien välistä

Lastenlääkärit

Ujo nuorukainen ajautui vahingossa lääkikseen – nyt hän on palkittu lastenlääkäri, jolla on ainutlaatuinen kyky voittaa pienten potilaiden luottamus

NHL

Koditon taiteilija myi teoksiaan kadulla, nyt hän maalaa muotokuvia NHL-seuran kunniagalleriaan – "Inspiraatio mielenterveysongelmien ja köyhyyden kanssa painiville"

Musiikki

Miksi lisäkeikoista ei hiiskuta ennen kuin varsinainen keikka on myyty loppuun? Cheekin keikkamyyjä kertoo, miten päätökset tehdään