YK: Etelä-Sudan antaa taistelijoiden raiskata ja siepata naisia palkan sijasta

YK:n ihmisoikeuskomissaarin mukaan Etelä-Sudanin ihmisoikeustilanne on yksi maailman hirveimmistä.

Ulkomaat
Ihmisiä askareissa telttojen ja pressusta rakennettujen suojien ympärillä.
Pakolaisleiri Minkammanissa Etelä-Sudanissa sisällissodan aikana vuonna 2014.JM Lopez / EPA

Etelä-Sudan antaa taistelijoiden raiskata ja siepata naisia ja tyttöjä palkaksi, YK:n ihmisoikeustoimisto kertoo perjantaina julkaisemassaan raportissa (siirryt toiseen palveluun).

Raportin mukaan YK:n tarkkailijat ovat saaneet tietoja, joiden mukaan osa armeijaa tukevista aseistetuista ryhmistä "ryösteli karjaa, varasti omaisuutta ja raiskasi ja sieppasi naisia ja tyttöjä" palkan sijasta.

– Raportissa kuvaillun raiskausten ja joukkoraiskausten määrän täytyy olla vain otos todellisesta kokonaismäärästä, YK:n ihmisoikeuskomissaari Zaid Ra'ad al-Hussein sanoi tiedotteessa.

– Tämä on yksi maailman hirveimmistä ihmisoikeustilanteista. Raiskauksia on käytetty laajasti kauhun välikappaleena ja sota-aseena. Siitä huolimatta se on jäänyt enemmän tai vähemmän paitsi kansainvälistä huomiota, hän arvioi.

Vuonna 2011 itsenäistynyt Etelä-Sudan joutui sisällissotaan joulukuussa 2013. Kriisin laukaisi presidentti Salva Kiirin ja hänen varapresidenttinsä Riek Macharin välinen kiista. He allekirjoittivat rauhansopimuksen viime elokuussa, mutta tulitauon on kerrottu rikkoutuneen usein.

Lähteet: AP, AFP, Reuters