Tahkolle avattiin siirrettävä ampumahiihdon harjoitusrata

Tahkolla on otettu tänään käyttöön ampumahiihdon harjoitusrata. Erikoiseksi radan tekee se, että se on siirrettävissä. Rata nimittäin muodostuu 12-metrisistä, käytetyistä merikonteista.

urheilu
Ampumahiihdon harjoitusrata Tahkolla
Heidi Törnroos / Yle

Nilsiän Tahkolle on rakennettu siirrettävä harjoittelurata ampumahiihtäjille. Idean isän, Tuusulassa asuvan yrittäjän Pauli Harjulan mukaan kyse on Suomen ensimmäisestä siirrettävästä ampumahiihdon harjoitusradasta. Rata sijaitsee uuden golfkentän vieressä ja hyödyntää kentällä talvisin olevaa 2,5 kilometrin mittaista hiihtolatua.

Ampumapaikka on suojattu sivuilta seinillä ja maalitaulut ovat siirrettävissä konteissa. Pauli Harjula kertoo, että idea sai alkunsa Espoossa ampumaratahankkeen yhteydessä muutama vuosi sitten.

– Siellä välähti tällainen oivallus, mitä tehdä, kun tarvitaan kohtuullisilla kustannuksilla rakennettava mahdollisuus harjoittelupaikkoihin. Siellä syntyi oivallus, että ammutaan luodit säältä suojaan kontin sisälle. Haimme taloudellista ratkaisua ja ympäristöystävällisyys tulee siinä ohessa mukaan, Harjula sanoo.

Harjulan mukaan rata mahdollistaa myös pelkän ampumisen ja hirvenhiihdon harjoittelun.

– Täällä Nilsiässä on hirvenhiihtäjiä paljon. Meillä on mahdollisuus istuttaa tuonne liikkuva hirvimaali tai villisikamaali.

Uusi laji Tahkolle

Rataa kokeillaan parin–kolmen viikon ajan ja se aiotaan pystyttää ensi vuonna uudelleen. Sen avulla Tahkolle pyritään houkuttelemaan lisää talvikäyttäjiä, kuten ampumahiihtäjiä. Radalla on kuuden ratalaitteen ampumarata, mikä mahdollistaa kerrallaan parinkymmenen urheilijan leirityksiä ja pienimuotoisia kisoja. Radan rakenteet saadaan pystytettyä noin vuorokaudessa.

Tahko Golf Clubin toimitusjohtaja Jukka Ilva kertoo, että uudet aktiviteetit ovat tervetulleita. Hänen mukaansa ampumahiihdon harjoittelurata ei jätä golfkenttään minkäänlaisia jälkiä.

Puijon Hiihtoseuran ampumahiihtäjät testasivat uutta rataa perjantaina.

– Tässä testataan radan toimivuutta ja sitä, onko sijoituspaikka juuri tämä Tahkolla vai tarvitaanko esimerkiksi vaativampia latuja ympärille. Toiveita on, että tämä tulee näkemään yhä isommat ja laajemmat puitteet tulevina talvina, Ilva toteaa.