Yhä useampi siirtyy uuteen ammattiin kesken työuran

Keski-Suomen TE-toimiston koulutuspalveluiden asiakkaista neljä viidestä on alanvaihtajia. Koulutuspalveluilla on tällä hetkellä noin kolme tuhatta asiakasta.

työ- ja elinkeinotoimisto
Poika haalarit päällä.
Toni Pitkänen / Yle

Innokkuutta alanvaihtoon lisää se, että työttömyysetuudella voi opiskella kaikkiaan kahden vuoden ajan, joten verraten pitkätkin tutkinnot tai täydennyskoulutukset ovat mahdollisia.

– Meillä on tällä hetkellä Keski-Suomessa noin puolitoista tuhatta koulutettavaa, jotka käyttävät tätä mahdollisuutta, sanoo palveluesimies Jouko Solmula Keski-Suomen TE-toimistosta.

Uutta uraa hakevat etenkin ompelijat, puusepät ja monet luovilla aloilla työtä tekevät.

– Tällä hetkellä biotalouteen liittyvät ammatit ovat suosittuja, mutta myös kuljetus on varovaisessa nousussa. Myynti- ja liikealan tehtävät ja koulutukset ovat aina kiinnostavia, ja hoiva-ala ja it-ala ovat myös näkyvissä rooleissa, Solmula luettelee.

Kaksi kolmesta työllistyy

Levyseppähitsaaja Pyry Tuominen on kouluttautumassa metsäkoneenkuljettajaksi.

– Ei ollut sillä alalla oikein töitä, ja tästä taas on puhuttu, että on. Toivottavasti tällä on tulevaisuus turvattu, hän sanoo.

Yleensä kouluttautuminen uuteen ammattiin kannattaa. Valtaosa Keski-Suomen TE-toimiston ammatinvaihtajista työllistyy uuden ammatin opiskelun jälkeen. Varmimmin työpaikan saa, jos koulutus on ollut pitkä eli kaksi vuotta tai sitä enemmän.

– Kaksi kolmannesta työllistyy, eli pidemmät koulutukset ovat aika onnistuneita. Työvoimakoulutuksestakin työllistyy yli puolet, sanoo TE-toimiston Solmula.

Haastattelut teki Tenho Tornberg.