Syyrian oppositio osallistuu maanantaina alkaviin rauhanneuvotteluihin

Kaksi viikkoa sitten alkanut tulitauko on selvästi vähentänyt taisteluita, vaikka uusista sotatoimista onkin raportoitu toistuvasti.

Ulkomaat
Aleppossa etsittiin ilmaiskun uhreja raunioituneesta talosta helmikuussa 2014.
Aleppossa ennen tulitaukoa kiihtyneet pommitukset ajoivat kymmeniätuhansia asukkaita maanpakoon. Ali Mustafa / EPA

Syyrian rauhanneuvottelut päästään luultavasti aloittamaan uudelleen maanantaina, sillä keskeinen oppositioryhmittymä HNC (High Negotiations Committee) sanoo aikovansa osallistua Sveitsin Genevessä pidettäviin keskusteluihin.

HNC sanoi perjantaina, että se osallistuu keskusteluihin osana "sitoutumistaan kansainvälisiin pyrkimyksiin pysäyttää verenvuodatus ja löytää poliittinen ratkaisu". Oppositioryhmän tavoitteena on luoda Syyriaan väliaikainen hallinto. HNC:n mukaan presidentti Bashar al-Assad ei voi jatkaa maan johdossa.

Venäjä on sanonut odottavansa Syyrian hallituksen osallistuvan rauhanneuvotteluihin. Hallituksen pitäisi ilmoittaa lauantaina, onko se mukana neuvotteluissa.

YK:n Syyria-lähettilään Staffan de Misturan mukaan tavoitteena on vaalien järjestäminen Syyriassa puolentoista vuoden kuluessa neuvottelujen aloittamisesta. Genevessä pyritään sopimaan myös uudesta hallituksesta ja perustuslaista.

Aiemmat rauhanneuvottelut keskeytettiin helmikuun alussa, kun sotatoimet Aleppon kaupungissa ja sen lähialueilla kiihtyivät.

Lähteet: AFP, Reuters