Stubb luottoluokituksen laskusta: Ei mikään "business as usual"

Valtiovarainministeri maalaa synkän kuvan Suomen talouden tilasta eilen perjantaina julkaisemassaan blogikirjoituksessa.

Kotimaa
Alexander Stubb.
Yle

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) kehottaa suomalaisia suhtautumaan vakavasti luottoluokittaja Fitchin päätökseen alentaa Suomen luottoluokitusta. Stubb kommentoi asiaa eilen perjantaina julkaisemassaan suomalaisille osoitetussa kirjeessä (siirryt toiseen palveluun).

Luottoluokittaja Fitch pudotti eilen perjantaina Suomen luottoluokituksen parhaasta AAA-luokituksesta toiseksi parhaaseen AA+:aan.

– Luottoluokituksen aleneminen ei ole mikään "business as usual" – varoitus, jonka jälkeen kaikki jatkuu kuin ennallaan. Se on merkki siitä, että meitä ulkopuolelta arvioivat ovat alkaneet menettää uskoaan Suomen kykyyn uudistua, Stubb kirjoittaa blogissaan.

Stubb muistuttaa saaneensa viikolla EU-komissiolta paimenkirjeen, jossa Suomea varoitetaan julkistalouden tilasta. Komissio uhkaa aloittaa Suomen julkistaloudesta tarkemman tutkinnan, jos vuotta 2015 koskevat ikävät ennakkoarviot toteutuvat.

– Tutkinta voi johtaa pitkäaikaisiin kontrolliprosesseihin, joiden päätepisteessä voi pahimillaan olla oman poliittisen päätösvallan rajoittaminen, ministeri varoittaa.

Stubbin mielestä luottoluokituksen aleneminen on huolestuttavaa myös siksi, että kaikilla muilla suuremmilla Pohjoismailla on korkeimman tason luottoluokitus.

– Suomi hyötyy siitä, että, se monien sijoittajien ja tarkkailijoiden silmissä on osa pohjoismaista perhettä.

Stubb varoittaa, että voi kestää hyvin, hyvin kauan ennen kuin Suomi nähdään taas osana pohjoismaista perhettä, jos luottamus Suomeen järkkyy.

Stubb korostaa kirjoituksessaan myös rakenneuudistusten ja julkistalouden tasapainottamisen tärkeyttä ja patistaa työmarkkinajärjestöjä sopuun kilpailukykysopimuksesta.