Talokaupoissa kannattaa luottaa omaan nenään

Paras mittari sisäilmaongelmien tunnistamisessa on oma nenä. Terveessä rakennuksessa ei ole outoja hajuja. Talon rakentajan puolestaan kannattaa varata rakentamiselle aikaa.

ilmiöt
Omakotitalon rakennustyömaa.
Marianne Mattila / Yle

Rakennusterveysasiantuntija Karoliina Viitamäki Suomen Sisäilmakeskuksesta kehottaa luottamaan omaan nenään ja ensituntumaan, kun pitää selvittää, onko rakennuksessa kosteus- ja homeongelmia.

– Kun ostaja menee tutustumaan kohteeseen, ensivaikutelma ja hajumaailma kertoo jo paljon. Jos kohteessa on outo haju eikä sitä osata selittää kannattaa jo olla varuillaan. Terveessä talossa ei haise, vaan ilma on puhdas ja raikas.

Muita selviä merkkejä mahdollisista ongelmista ovat kosteusjäljet ja muut rapistumisen merkit. Niitä voi olla vaikkapa kattorakenteissa tai seinissä.

Päiväkotien ja koulujen kosteus- ja homeongelmat johtuvat Viitamäen mukaan ensisijassa siitä, että ne ovat nyt tulleet elinkaarensa päähän ja huolto on pettänyt.

Kun ostaja menee tutustumaan kohteeseen, ensivaikutelma ja hajumaailma kertoo jo paljon.

Karoliina Viitamäki

– Monet kiinteistöistä on rakennettu vuosikymmeniä sitten ja niiden rakenneosat ja tekniikka alkavat olla elinkaarensa päässä. Kiinteistöjä ei ole huollettu, kunnostettu ja peruskorjattu oikeassa suhteessa ja syklissä. Siksi iso osa ongelmista on tullut nyt viime vuosina esiin.

Uudemmassa rakennuskannassa ongelmat ovat hieman erilaisia.

– Niissä esiintyy enemmän materiaalipäästöistä aiheutuvia ongelmia. Eli rakennusaikaan on ollut liian kiire eikä vaikkapa mattoasennusten kuivumisaikoja ole mitoitettu tarpeeksi pitkiksi. Myös rakennusmateriaalin suojauksessa rakennusaikana on usein puutteita.

Terveen talon rakentaja ei hätäile

Talon rakentaminen kannattaa ajoittaa siten, ettei missään vaiheessa tule kiire.

– Varataan rakentamiselle oikeasti aikaa alusta lähtien, jotta betonivalut ehtivät kuivua kunnolla ja niin edelleen. Luotettavat tekijät ovat kullan arvoisia, samoin laadukas valvoja.

Karoliina Viitamäki muistuttaa, että asukkaan omilla asumistavoilla on väliä.

– Kun talo on valmis, siitä pitää käyttää, asua ja huoltaa niin, että se säilyykin terveenä.

Laatua rakentamiseen, hyvät käytännöt kiertoon

Turvallinen ja terve rakentaminen nostettiin isoon rooliin viikonloppuna Lahdessa järjestetyssä, Suomen suurimpiin rakennusalan messuihin lukeutuvassa Raksassa.

Messuilla vieraillut Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti korosti, että jotta kosteusongelmasta voitaisiin joskus päästä kokonaan eroon, on koko rakentamisen ketjun ja kaikkien toimijoiden muutettava tapojaan.

Se pitää Pipatin mukaan sisällään koulutusta alalle tulijoille, tiedotusta kiinteistöjen omistajille ja tehokasta kosteuden torjuntaa rakennushankkeen kaikissa vaiheissa.

Rakennsuteollisuus käynnisti perjantaina Rakentamisen laatuteko 2016 -kilpailun yhdessä Rakennusliiton, Rakentamisen Laatu RALAn ja Rakennuslehden kanssa.

Kilpailun tavoitteena on löytää rakentamisen laatuun liittyviä, hyviä käytäntöjä, oivalluksia ja kokemuksia ja saattaa ne yksittäisiltä tekijöiltä yhteiseksi hyväksi.

Voittajan valitsee lokakuussa maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.