Lintukävely opettaa untuvikkoa ja yllättää joskus myös kokeneen bongarin

Linnut ovat aloittaneet kevätkonserttinsa. Luonnossa laulavat lujaa nyt esimerkiksi tali- ja sinitiaiset. Tuttuja ja tuntemattomampia lajeja on mukava kuunnella ja katsella opastetuilla kävelykierroksilla.

linnut
Kyhmyjoutsen vedessä talvella
Juha Hintsala / Yle

Turun Lintutieteellisen Yhdistyksen järjestämien lintukävelyiden suosio jatkuu vuodesta toiseen. Ruissalossa opastettuja lintukävelyitä on tehty yli kymmenen vuoden ajan.

Moni on kävellyt kolmetuntisen lintukävelyn Arto Kalliolan opastamana. Hän on BirdLife Suomen lintukummi ja toimii aktiivisesti TLY:ssä.

– Reilun kymmenen vuoden ajan olen näitä kierroksia tehnyt. Niitä taitaa olla noin sata tehtynä, Kalliola laskee.

Hänen mukaansa lintukävelyitä on voitu jatkaa nimenomaan sen vuoksi, että ihmisiä niille on aina riittänyt. Tai ainakin melkein aina.

– Yhden kerran lintukävelyllä oli vain yksi ihminen kolmen oppaan kanssa ja kerran kolme opasta ilman yhtään opastettavaa, Kalliola naurahtaa.

Minulta on kysytty, että voiko mukaan tulla, jos ei tunne lintuja. Sehän tässä juuri tarkoitus onkin, että ihmiset oppisivat linnuista näillä kävelyillä!

Arto Kalliola

Ennätyksellisen iso opastettavien määrä oli eräällä toukokuun lintukävelyllä, jolloin yhdellä lintukävelyllä kulki 65 ihmistä.

– Se oli jo melkoinen letka! Meitä oppaita oli silloin vain kaksi, joten se oli kyllä mielenkiintoinen keikka, Kalliola muistelee.

Kevätkierrokset kiinnostavat eniten – kaikki voivat osallistua

Kalliola painottaa, että opastetut lintukävelyt sopivat kaikille.

– Minulta on kysytty, että voiko mukaan tulla, jos ei tunne lintuja. Sehän tässä juuri tarkoitus onkin, että ihmiset oppisivat linnuista näillä kävelyillä!

Ruissalon linnusto on monipuolinen. Yhdellä kävelyllä ei kaikkia voi bongata, mutta kolmen tunnin aikana voi Kalliolan mukaan havaita kymmeniä eri lajeja.

– Ennätys yhdellä kolmen tunnin kierroksella on 69 lajia, Kalliola kertoo.

Kalliola sanoo, että harrastus tuo yllätyksiä myös hänen kaltaisilleen kokeneille bongareille ja että tietyt laulajat sykähdyttävät vuodesta toiseen.

Arto Kalliola.
Arto Kalliola.Sannimari Lehtilä / Yle

– Esimerkiksi viitakerttunen on kyllä sellainen, ettei sen vierestä kyllä tahdo päästä pois. Siinä laulussa jokin vaan saa aikaan sellaisen riemun tunteen. Sen lisäksi luhtakerttunen ja kultarinta pysäyttävät minut varmuudella.

Kalliola ei koskaan lähde lintukävelylle odottaen havaintoa jostain tietystä lintulajista.

– Jokainen havaittu laji on lahja.

Lisätietoa lintukävelyistä löytyy Turun Lintutieteellisen Yhdistyksen kotisivuilta (siirryt toiseen palveluun).