1. yle.fi
  2. Uutiset

Kilometrin mittainen mielenosoittajien joukko vastusti leikkauksia Helsingissä – "Hallituksen pitäisi tajuta erota"

Helsingin läpi on marssinut lauantaina jopa kilometrin mittaiseksi kasvanut ihmisjoukko. Mukana 8 000 ihmisen kulkueessa on ollut niin nuoria kuin vanhojakin. Mielenosoittajien viesti on selvä: hallituksen pitäisi muuttaa linjaansa.

Kotimaan uutiset
Uutisvideot: Mielenosoittajat kommentoivat hallituksen toimia
Uutisvideot: Mielenosoittajat kommentoivat hallituksen toimia
Joukkovoima mielenilmaus.
Markku Sandell / Yle

Helsingin keskustaan kerääntyi lauantaina tuhansia ihmisiä osoittamaan mieltään hallituksen säästöpolitiikkaa vastaan. Mielenosoittajat vastustavat hallituksen leikkauksia ja vaativat kaikille riittävää toimeentuloa.

Mielenosoituksen alkaessa paikalla oli muutama sata ihmistä, mutta aurinkoisen sään siivittämänä mielenosoituksen osallistujamäärä kasvoi päivän mittaa. Poliisin mukaan mielenosoittajia oli kaikkiaan noin 8 000. Järjestäjien tavoitteena oli 5 000–6 000 osallistujaa.

Mielenosoituksen takana oli Joukkovoima-kansanliike. Järjestäjien mukaan mielenosoitus oli puoluepoliittisesti sitoutumaton.

Joukkovoima mielenilmaus
Markku Sandell / Yle

Osallistujat kokoontuivat Senaatintorille ja lähtivät sieltä marssimaan Hakaniemeen klo 15. Hakaniemessä pidettiin puheita, huudettiin hallituksen vastaisia iskulauseita, ja esiintymislavalle nousivat mm. Kari Peitsamo ja Lapinlahden Linnut.

Paikan päällä olleen Ylen toimittajan Markku Sandellin mukaan mielenosoitus sujui kaikin puolin rauhallisesti. Myös Helsingin poliisin mukaan mielenosoitus sujui ongelmitta.

– Liikkeelle on lähtenyt varsin kirjava joukko, yliopistoväestä vammaisjärjestöihin, Sandell kuvaili tuhansia mielenosoittajia.

Hieman ennen kello 17 tavoitettu Sandell kertoi, että osa mielenosoittajista oli jo lähtenyt pois Hakaniemestä. Mielenosoitus päättyi noin klo 18.

.

Erkki Tuomioja.
Markku Sandell / Yle

Tapahtumaan tuotiin osallistujia bussikuljetuksilla maakunnista.

Liike järjesti mielenosoituksen myös viime elokuussa. Tuolloin itse mielenosoitus sujui rauhallisesti, mutta poliisi otti kiinni yhdeksän henkilöä, jotka olivat tukkineet tien.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue seuraavaksi