Koe uusi yle.fi

Ilpo Kokkila onnettomista neuvotteluista: "Kohta on enää vesiperä jäljellä"

EK:n hallituksen entisen puheenjohtajan Ilpo Kokkilan mukaan Suomessa on syytä varautua useampia vuosia eteenpäin palkkojen nollakorotuksiin. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne puolestaan ottaisi emu-puskurit käyttöön. Perustuloa Rinne ei vielä avoimesti kannata.

politiikka
Ilpo Kokkila.
Ilpo Kokkila.Petteri Paalasmaa / AOP

Entinen Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Ilpo Kokkila kertoi Yle TV1:n Ykkösaamussa seuranneensa kilpailukykysopimusneuvotteluja ”surullisin mielin”. Kokkila luonnehti neuvotteluprosessia onnettomaksi ja totesi, että vuosi on junnattu paikallaan.

– Tämä neuvotteluprosessi on nakertanut tätä [sopimusta] pala palalta niin, että kohta on enää vesiperä jäljellä. Pelko on, että myös hallituksen tahtotila uudistaa tätä suomalaista työelämää on tässä matkan varrella saanut kolhuja.

Rakennusalalla toimivan SRV-yhtiöiden pääomistajan, vuorineuvos Kokkilan mielestä palkkatasot on määriteltävä viennin ehdoilla. Palkankorotuksiin ei hänen mukaansa ole varaa.

– Meidän on tästä vielä useampia vuosia eteenpäin tyydyttävä nollakorotuksiin tai varmasti osittain negatiivisiinkin palkankorotuksiin.

Kokkilan mukaan ongelma ei ole ihmisille käteen jäävä palkka. Hänen mukaansa pienimmissä palkoissa ”ei ole juuri tinkimisen varaa”.

– Ongelmahan on siellä firmojen päässä, kun palkkojen päälle maksetaan lisät eli verot ja sosiaaliturvamaksut ja eri työaikajärjestelyistä tulevat kulut.

Antti Rinne ehdottaa EMU-puskureiden käyttöönottoa

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne oli Ykkösaamussa samaa mieltä siitä, että taloutta tulee tasapainottaa, mutta eri keinoin kuin hallitus sitä pyrkii tekemään. Rinne ehdotti ratkaisuksi SDP:n vaihtoehtobudjetin mallia, jossa työnantajien kustannukset pienenisivät emu-puskureita hyödyntämällä.

– Työeläkemaksujen alentaminen käyttäen emu-puskureita samalla sopien siitä milloin niitä maksetaan takaisin, jotta tulevat sukupolvet saavat eläkelupauksen täyttymään.

Rinne näki, että Suomessa veronkevennyksiin olisi kenties ”hiuksenhieno” vara, mutta esimerkiksi miljardin euron kokoiset veronkevennykset suistaisivat Suomen hänen mukaansa luultavasti EU-komission liiallisen alijäämän menettelyssä.

Luottoluokittaja Fitch tiputti Suomen luottoluokituksen parhaasta AAA-luokasta toiseksi parhaaseen AA+ -luokkaan. Rinne näki, että syynä on Suomen velkaantuminen, jonka tahti ei hidastu nykyisen hallituksen toimenpiteillä.

– Nyt viimeistään hallituksen olisi järkevää miettiä talouspolitiikan reivaamista talouskasvua ja työllisyyttä parantavaan suuntaan, sitä kautta päästään myöskin tähän velkaongelmaan käsiksi.

Perustulo ja omistajaohjaus

Sosiaaliturvan uudistuksesta puhuttaessa Antti Rinne ei ottanut kantaa siihen kannattaako SDP perustulomallia, mutta kiitteli puolueen nuorisojärjestön esitystä asiasta.

– Siellä lyötyy niitä elementtejä siitä mallista, jolla sitä sosiaaliturvaa yksinkertaistetaan, ihmisten toimeentulo turvataan muuttuvissa olosuhteissa. Sitä kautta varmaan tämä SDP:n ukko- tai akka-puolue löytää sitten uutta mallia myöskin.

SDP on tuomassa esiin myös uuden ehdotuksen eduskunnan omistajapoliittisesta periaatelinjauksesta. Ehdotuksen tarkoituksena on luoda Suomeen pitkän aikavälin linjauksia omistajapolitiikan suhteen, joita tulevat hallitukset voivat soveltaa omasta lähtökohdastaan. Rinteen mukaan Suomen ei kannata myydä valtion omistajuutta.

– Me tarvitaan valtion omistusten kautta uudenlaista elinkeinopolitiikkaa, me voidaan sen omistuksen sisällä rakentaa uutta tulevaisuutta, mutta meidän tulee huolehtia siitä, että lypsäviä lehmiä ei tapeta.