1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lentokoneet

Talvilentäminen voi olla jopa kesäliitelyä mukavampaa

Nummijärven jäälle laskeutui taas useita pienkoneita, kun Kauhajoella järjestettiin Fly In -talvilentokauden päätapahtuma. Kyseessä on myös lentoharrastajien tämän vuoden lentokauden avaus. Talvilentäjän haastavat keli, lumi ja jää.

Lentokoneita Nummijärven jäällä. Kuva: Olli Koski/Yle

Jari Sivula on harrastanut lentämistä jo pitkään. Kiinnostus lentämiseen syntyi 1970-luvulla, kun pieni poika näki Jalasjärven jäällä lentokoneen, jolla järjestettiin yleisölennätystä.

Jari Sivula tarkastaa lentokoneen moottoria. Kuva: Olli Koski/Yle

– Minua ei meinattu saada sinne yleisölennätyskoneeseen millään, mutta ensimmäisen lentokerran jälkeen olin ihan myyty.

Myöhemmin Jaria kiinnosti 1980-luvulla purjelento ja sittemmin ultrakevyet lentokoneet. Nyt mies toimii Kauhajoella Air Pilot -yhdistyksen puheenjohtajana ja on muiden ilmailuharrastajien kanssa järjestämässä tänäkin vuonna suomalaisen talvilentokauden päätapahtumaa nimeltään Nummijärvi Fly In.

Sumu, lumi ja jää vaikeuttavat lentämistä

Kauhajoen Nummijärven jäälle on rakennettu lentokenttä ilmailutapahtumaa varten, jota pitkin voi pienkoneella nousta taivaalle liitelemään. Vaikka Air Pilotin väki on saanut kentän priimakuntoon, niin tällä kertaa sumu estää liikkeelle lähdön. Iltapäivän puolella on luvattu selkenevää ja siihen asti aiemmin laskeutuneet koneet pysyvät maassa.

Kuva: Olli Koski/Yle

– Tämä on yksi niitä talvi-ilmailun haitta puolia, toteaa Jari Sivula.

Sumun lisäksi lentoon lähtöön vaikuttaa moni muu asia. Talvella lentokoneen siivissä voi olla kuuraa, lunta tai jopa jäätä. Vaikutus on välitön pienkoneen sakkaukseen eli tilaan, jossa lentokoneen siipi menettää suuren osan nostovoimastaan ja lentokone lähtee vajoamaan.

– Koneen siipi pitää olla puhdas. Kuuran ja lumen saa onneksi pois harjaamalla, mutta jää on hankalampi juttu harrastajalle, kertoo Sivula.

Tasaista menoa talvella

Jari Sivula kehuu talvilentämistä jopa kesäliitelyä paremmaksi. Monta kertaa meno talvisella taivaalla on tuntunut miehen mielestä tasaisemmalta kuin kesällä. Lisäksi edessä on usein vähemmän termiikkiä ja tuulikin on tasaisempaa.

– Myös näkyvyys yläilmoissa on aurinkoisella talvisäällä on usein parempi kun kesällä, lisää Sivula.

Kuva: Olli Koski/Yle