Koe uusi yle.fi

Syyrian oppositio syyttää hallitusta rauhanneuvottelujen kuoppaamisesta

Syyrian ulkoministerin mukaan presidentti Assadin asema ei ole Genevessä neuvottelupöydällä. Opposition mielestä lausunto on naula rauhanneuvottelujen arkkuun.

Ulkomaat
Hallituksen joukkoja kadulla.
Syyrian hallituksen joukot partioivat valtaamansa lämpövoimalan alueella Aleppon laitamilla 21. helmikuuta.George Ourfalian / AFP

Syyrian hallitus ilmoittaa, ettei Geneveen maanantaille suunnitelluissa rauhanneuvotteluissa voida keskustella presidentti Bashar al-Assadin asemasta.

Ulkoministeri Walid Muallem vahvisti lauantaina hallituksen osallistuvan neuvotteluihin. Hän kuitenkin varoitti neuvottelujen epäonnistuvan, jos oppositio luulee saavansa Genevessä sellaista valtaa, jota se ei ole saanut taistelukentällä.

Ulkoministerin mukaan hallitus tulee torjumaan kaikki yritykset keskustella presidentin asemasta.

– Heidän on hylättävä tällaiset harhakuvitelmat, Muallem sanoi oppositioon viitaten.

Ulkoministerin mukaan hallituksen delegaatio matkustaa sunnuntaina Geneveen mutta palaa Damaskokseen vuorokauden kuluessa, jos vastapuoli ei ilmesty paikalle.

Oppositio: Nauloja Geneven arkkuun

Oppositiota edustava HNC (High Negotiations Committee) syytti heti hallitusta neuvottelujen estämisestä ennen kuin ne edes pääsivät alkamaan.

– Hän (ulkoministeri) iskee nauloja Geneven arkkuun, sanoi opposition neuvoston edustaja Monzer Makhous.

HNC on aiemmin kertonut osallistuvansa Geneven neuvotteluihin. Oppositio haluaa, että neuvotteluissa puhutaan uuden siirtymäajan hallinnon perustamisesta.

YK:n Syyrian-lähettiläs Staffan de Mistura on sanonut tavoitteena olevan, että Syyriassa tulee järjestää presidentin- ja parlamenttivaalit YK:n valvonnassa puolentoista vuoden kuluessa neuvottelujen käynnistämisestä.

Syyrian ulkoministeri sanoi kuitenkin lauantaina, ettei Misturalla ole oikeutta puhua tulevista presiidentinvaaleista.

Lähteet: Reuters, AFP