Koe uusi yle.fi

Soini: Jos nousemme 0,2 prosenttiyksikköä joka gallupissa, saavutamme viime vaalien tuloksen

Puheenjohtaja Timo Soini vaati puoluetovereitaan pysymään rivissä, vaikka perussuomalaisten kannatus on romahtanut. Soinin mukaan hallitus peruu ylimääräisen leikkauslistansa kokonaan, jos kilpailukykysopu syntyy.

politiikka
Timo Soini.
Jarno Kuusinen / AOP

Puoluejohtaja Timo Soini piti lauantaina perussuomalaisten puoluevaltuustolle eduskunnassa pitkän puheen, jonka yksi pääviesti oli, että kannatuslaskusta kärsivän hallituspuolueen on kestettävä kovassa ryöpytyksessä.

– Reservin alikersanttina en tietysti enää välttämättä etulinjaan joudu, mutta jos joutuisin, haluaisin sinne kavereita, jotka eivät ota hatkoja, eivät peräänny, eivät väistele vastuutaan, eivät selittele vaan pysyvät siinä ketjussa, johon on pistetty, Soini pauhasi.

– Gallupeja tulee vielä laskujeni mukaan lähes 40 ennen seuraavia vaaleja. Jos nousemme jokaisessa 0,2 prosenttiyksikköä, saavutamme saman minkä viime vaaleissa, Soini laski.

Soinin puheessa oli piikki myös hallituskumppaneille keskustalle ja kokoomukselle.

– Tässä maassa jotkut epäilivät, pystymmekö olemaan hallituspuolue. Olemme olleet aika pitkään vakain palikka, vaikeuksista huolimatta. Miksi? Koska pidämme sanamme, Soini muotoili.

Soini luopuisi lisäleikkauksista, jos sopu syntyy

Soini toivoi puheessaan myös, että Elinkeinoelämän keskusliitto lähtisi mahdollisimman pian neuvottelemaan hallituksen ajamasta kilpailukykysopimuksesta. Hän jatkoi toivovansa samaa myös sopimuksen hylänneiltä ammattiliitoilta.

Soini pitää selvänä, että hallitus peruu ylimääräisen leikkauslistansa kokonaan, eikä siirrä leikkauksista mitään tulevaan budjettiin, jos kilpailukykypaketista päästään yhteisymmärrykseen.

– Hallitus lähtee siitä, että kun toinen puoli pitää lupauksensa, hallitus pitää myös, Soini vakuutti.

Sen sijaan hän ei täsmentänyt, mitä hallitus aikoo tehdä veronkevennysten kanssa. Palkansaajapuolelta on edellytetty niitä osana suostumista hallituksen ajamaan kilpailukykysopimukseen.

Soini ei kertonut, onko hallitukselta tulossa uusia lupauksia, ennen kuin kilpailukykysopimuksen hylänneen Suomen suurimman ammattiliiton PAM:n hallitus kokoontuu torstaina pohtimaan uudelleen suhtautumistaan sopimukseen.

– Nyt tehdään niin, että kaikki osapuolet kertovat kantansa yhdessä. Matkan varrella on siellä sun täällä ennen aikojaan mietitty, miten nämä tulevat menemään, Soini moitti.

– Eiköhän olisi parempi, että tehdään päätökset ensin ja kerrotaan, että on yksimielisyys. Huutokauppa ja ristiintaulukointi ei helpota ratkaisuun pääsyä.

Hän ei halunnut täsmentää, keitä tarkoitti. Soini kertasi, että hallitus tekee kaikkensa, jotta kilpailukykysopimus syntyy.

– Syyllisiä ei tarvita, vaan tulos.