Paco Nucci on Savon murremestari 2016

Savon murremestarikisassa nähtiin ja kuultiin lauantaina useita huippuesityksiä. Tuomaristo nosti voittajaksi kansainvälistä väriä kilpailuun tuoneen kuopiolaisravintoloitsija Paco Nuccin. Voittaja luonnehtii savolaisia mahtaviksi tyypeiksi.

Pohjois-Savo
Savon murremestari 2016 on Paco Nucci
Jukka Eskanen/Yle

Savon murremestaruuskilpailu oli jälleen värikäs näytös. Murremestaruudesta otteli lauantaina kuusi kilpailijaa. Savon murremestaruudesta on kilpailtu vuodesta 2002 lähtien.

Tällä kertaa ykköseksi nousi kansainvälinen nimi. Tuomaristo arvioi parhaaksi vääntäjäksi kuopiolaisen ravintoloitsijan Paco Nuccin. Italian Napolista kotoisin oleva Nucci tuli Suomeen ja Pielavedelle kesällä 1990.

Voitto irtosi muistelemalla ensimmäisiä hetkia Savon kamaralla. Nucci on asunut Suomessa myös Tuusniemellä ja välillä kymmenen vuotta Etelä-Suomessa. Viime vuodet on mennyt Kuopiossa.

- Savon kielen vääntäminen on vähän kuin veressä. On ollut helppo oppia viäntämään ja kiäntämään. Savolaiset on ihan mahtavia. Vähän kuin olisi kotona Napolissa. En ole vielä osannut päättää kumpi on kierompi, savolainen vai napolilainen, sanoo Nucci.

Savon murre tarttuu Kuopion torilla

Paco Nucci tuli Savoon 26 vuotta sitten ja alku jäi mieleen. Nucci päätti sopeutua suomalaiseen yhteiskuntaan ja savolaisuus tuli kaupan päälle.

– Aluksi en saanu mittään selevää. Oli järkytys tulla Pielavedelle. Olin silloin nuori ja päätin sopeutua Suomeen ja savolaisuus tuli kaupan piälle.

– Savon murteessa laitetaan leveet vokaalit tai vokaali muuttuu joksikin muuksi. Tämä tapahtuu myös minun kotimurteessani eli napolin kielessä. Siinä on jonkin verran samaa, ehkä siksi on helppo ollut oppia savoa, arvelee Nucci.

Ravintoloitsijana Paco Nucci tapaa paljon ihmisiä ja kuulee savoa joka päivä.

– Yksi asiakas opetti, että jos haluat oppia savon murretta on yksi ainoa keino. Savolaisuus on kuin tarttuva taati. Ei tarvii kun kävellä Kuopion torin yli Sokoksesta Anttilaan ja takaisin, sillä sen oppii, nauraa Nucci.