yle.fi-etusivu

Aktian pääekonomisti luottoluokituksen laskusta: "Suomi altistuu tulevaisuudessa herkemmin shokeille"

Aktian pääekonomisti Heidi Schaumanin mielestä luottoluokituksen lasku heijastaa sitä, että Suomeen uskotaan aiempaa vähemmän. Luottoluokitusyhtiö Fitch laski perjantai-iltana Suomen luokitusta yhdellä pykälällä AA+:aan.

Kotimaa
Heidi Schauman.
Yle

Aktian pääekonomisti Heidi Schauman ei pidä Suomen luottoluokituksen laskua yllättävänä.

– Oli odotettavissa, että jossain vaiheessa tällainen käänne tulee.

– Tämä heijastaa hyvin paljon Suomen talouden nykytilannetta ja tulevaisuudennäkymiä, jotka ovat edelleen hyvin vaisut. Se heijastaa myös julkisen sektorin talouden ongelmia, Schauman toteaa.

Luottoluokitusyhtiö Fitch laski perjantai-iltana Suomen luottoluokituksen parhaasta AAA-luokituksesta AA+:aan. Heidi Schauman arvioi, ettei pudotuksella ole valtavia välittömiä vaikutuksia, mutta pitkällä aikavälillä riskit kasvavat. Luottoluokituksen lasku voi nostaa myöhemmin esimerkiksi Suomen velanhoitokuluja.

– Suomi altistuu tulevaisuudessa herkemmin shokeille kuin mihin olemme tottuneet.

– Suomeen uskotaan vähemmän kuin aikaisemmin. Jos tämä muuttuu trendiksi, se voi tulevaisuudessa olla haitallista Suomelle.

Jo aiemmin luottoluokitusyhtiö Standard & Poor's on tiputtanut Suomen luottoluokitusta. Moody's on toistaiseksi pitänyt Suomen korkeimmassa luottoluokituksessa.