Taideasiantuntija: "Tällä hetkellä uudempi on parempi kuin vanha"

Antiikkia antiikkia -ohjelmasta tuttu taideasiantuntija Tuija Peltomaa neuvoo keräilijöitä ostamaan sitä, mistä itse pitää. Tällä hetkellä 1950- ja 60-lukujen keräilytavara on erityisen haluttua ja myös hintavaa. 1800-luvun jälkipuoliskon hopeaesineitä puolestaan voi saada hyvinkin edullisesti.

Kuva: Yle

Antiikkia antiikkia –ohjelmasta tuttu taiteen, antiikin ja designin asiantuntija Tuija Peltomaa tarkastelee hänelle arvioitavaksi tuotua keramiikka-astiaa ammattilaisen harjaantuneella silmällä. Astian haltijan mukaan  se on löytynyt 1950-luvulta perunapellosta Satakunnan Huittisisten Suttilasta.

Peltomaan arvio esineen historiasta on valmis tuossa tuokiossa.

– Tämä on tavallista parempi peltolöytö. Yleensä pelloista löytyy ruosteisia työkaluja tai rikkinäisiä Arabian tasseja. Tämä talouskeramiikka on peräisin 1800 -luvulta ja  mitä todennäköisimmin paikallista tekoa. Arvossaan se jää tällä hetkellä uudemman keramiikan varjoon. Arvo on 40-50 euroa.

1950- ja 60-luvut ovat nyt in

Huutokaupoista ja kirpputoreilta haetaan tällä hetkellä keräilytavaraa. Halutuimpia ovat 1950- ja 60-lukujen, jopa 1970-luvun esineet.

– Kun joku tuo minulle sata vuotta vanhan esineen joudun melkeinpä sanomaan, että uudempi olisi parempi.

Populaarikulttuuriin liittyvistä asioista kuten sarjakuvista, musiikista, leluista ja elokuvista joutuu nyt Peltomaan mukaan maksamaan selvästi enemmän kuin kymmenen vuotta sitten.

Esineet kannattaa ostaa sillä mielellä, että niiden kanssa elää.

Taideasiantuntija Tuija Peltomaa

Omalle maulle kannattaa olla uskollinen

Antiikinkin maailmassa muoti on aaltoliikettä. Se mikä on pohjalla, yleensä nousee sieltä jossain vaiheessa. Antiikkiasiantuntija Tuija Peltomaa antaa keräilijöille yksinkertaisen neuvon.

–Miettikää, mitä aikakautta nykyisten noin kolmekymppisten isovanhemmat elivät. Sen ajan esineillä alkaa olla nostalgia-arvoa.

Myös omalle maulleen kannattaa olla uskollinen.

– Neuvon ostamaan sitä mistä itse pitää. Esineet kannattaa ostaa sillä mielellä, että niiden kanssa elää. Ei vain siksi, että niillä ehkä jonain päivänä tekee rahaa.

Katse vanhempaan antiikkiin

Tällä hetkellä Peltomaa suosittelisi jo katselemaan vanhempaa antiikkia, jos se vainyhtään sopii omaan makuun.

Joudun melkeinpä sanomaan, että uudempi olisi parempi.

Taideasiantuntija Tuija Peltomaa

– Ihmiset juoksevat nyt niin paljon 50-luvun esineiden perässä ja maksavat niistä kovia hintoja 1800-luvun toisen puoliskon kertaustyyliset esineet, esimerkiksi huonekalut ovat yllättävänkin edullisia. Myös sen ajan hopea saattaa olla todella edullista.

Rukouksia ja jumalainen rintakoru

Mikä on mieleenpainuvin esine, joka Tuija Peltomaan arvioitavaksi on tuotu? Asiantuntija mainitsee kaksi erityisen sykähdyttävää kokemusta.

– Toinen on tiibetiläinen patsas, jonka sisältä löytyi verkkomaisiin paperirulliin kirjoitettuja rukouksia. Toinen jumalaisen kaunis kultainen rintakoru. Se oli Gallen-Kallelan oppilaan Eric O.W. Ehrströmin tekemä ja siinä oli täydelliset leimat. Pyytäisin sitä näyttelyyn, kun vain muistaisin, missä se on.