yle.fi-etusivu

Sipilä: "Luottoluokituksen lasku oli aika odotettu ratkaisu"

Pääministeri Juha Sipilä on kommentoinut Oslossa Suomen luottoluokituksen laskua. Sipilä arvioi, että luottoluokituksen lasku lisää ulkoista painetta yhteiskuntasopimukseen ja julkisen talouden tasapainottamiseen.

politiikka
Pääministerit Juha Sipilä ja Erna Solberg.
Vidar Ruud / EPA

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) oli Norjassa haluton tarkentamaan, miten ulkoinen paine käytännössä vaikuttaa Suomen päätöksiin. Hän totesi, että Suomen hallitus etenee hallitusohjelman mukaisesti.

– Tämä oli aika odotettu ratkaisu. Toivon, että se auttaa yhteiskuntasopimuksen syntymistä. Suomen tilanne nähdään ulkopuolelta aika selvänä, Sipilä painotti Oslossa.

Luottoluokitusyhtiö Fitch pudotti Suomen luottoluokituksen parhaasta mahdollisesta AAA-luokituksesta toiseksi parhaaseen luokitukseen AA+. Fitchin mukaan Suomen näkymät ovat vakaat.

Sipilä keskusteli Oslossa Norjan pääministerin, Erna Sohlbergin kanssa turvapaikanhakijoista. Sipilä sanoi, että rajavalvonta on saatava kuntoon varsinkin EU:n ulkorajoilla.

– Tässä on niin monta asiaa auki niin kauan kuin tämä maahanmuutto on hallitsematonta. Meidän pitää edetä siinä järjestyksessä, että saadaan kontorolli aikaiseksi.

Sipilä on huolestunut myös hallitsemattoman maahanmuuton vaikutuksista ihmisten vapaaseen liikkuvuuteen.

– Pohjoismaissa pitkään jatkunut vapaa liikkuvuus ei saa häiriintyä kriisin takia. Mitä meidän pitäisi tehdä, että se pelastetaan kaikissa tilanteissa, Sipilä huomauttaa.