1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Espanja paransi kilpailukykyään palkkoja alentamalla – Pilar saa 738 euroa kuussa

Espanja on noussut talouskriisistä kilpailukykyä parantamalla. Käytännössä tämä on tarkoittanut sitä, että palkkataso on laskenut monilla aloilla. Toimittajamme Jyrki Palo tapasi Madridissa Pilar Paradiñasin, jonka pieni palkka ei tahdo riittää elämiseen.

Pilar Paradiñas. Kuva: Jyrki Palo / Yle

– Mikäs päivä nyt on? Kuun kymmenes. Palkka on jo kulutettu, Pilar Paradiñas naurahtaa, koska muuta ei voi. Hän kuuluu sukupolveen, jonka unelmat Espanjan talouskriisi murskasi.

Kahdeksan vuotta sitten suurtyöttömyys vyöryi Espanjaan kuin tsunami. Pilar oli hiljan valmistunut yliopistosta historiantutkijaksi.

Nyt 38-vuotiaana hänellä on jopa koulutusta vastaava työ: puolivuotinen projekti armeijan arkistossa. Palkka on 738 euroa kuussa, vaikka työviikko 40-tuntinen.

Projekti ehkä jatkuu syksyllä. Ehkä ei.

– Espanjasta löytää vain epävarmoja töitä. Palkka on hyvin pieni, vaikka työaika voi olla pitkä. Sinulta odotetaan täyttä sitoutumista. Ja lisäksi pitää olla vielä kiitollinen, koska on monia muita, jotka haluavat saman työn, Pilar sanoo.

Espanjan suurtyöttömyys on laskenut noin 20 prosenttiin

Pilar Paradiñas on esimerkki siitä Espanjasta, joka on päässyt uuteen yli kolmen prosentin talouskasvuun. Suurtyöttömyys on laskenut runsaaseen 20 prosenttiin, kun se oli aiemmin yli 25 prosenttia.

Palkkataso on laskenut reippaasti ja suoritusportaassa käytännössä kautta linjan.

– Minusta me olemme maksaneet kriisistä kovan hinnan, Pilar sanoo.

Pilarin mielestä nuoret ja keski-ikäiset ovat maksaneet kovan hinnan työuudistuksesta. Kuva: Jyrki Palo / Yle

Pilarin aviomies on nyt työttömänä. Miehellä oli 21 000 euron vuositulot kansainvälisen tietotekniikkayrityksen palvelimia valvovassa alihankintafirmassa, mutta siellä karsittiin kustannuksia.

– Vanhoja työntekijöitä irtisanottiin. Tilalle palkattiin uudet, joille maksetaan vain 12 000 euroa vuodessa, Pilar päivittelee.

Pilar on sivistynyt, mutta hän haluaisi kirota virkaa toimittavan pääministerin, Mariano Rajoyn, oikeistohallituksen työuudistuksen alimpaan helvettiin.

Pilarin mies on ollut työllisyyskursseilla, ja hän on osallistunut siellä Epätoivoiset työttömät -videopelin tekemiseen. (Espanjaa taitavat suomalaiset voivat ladata pelin tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun) ilmaiseksi ja kokeilla kännykällä espanjalaistyöttömien kehittämää peliä.)

Työuudistus poisti työllistämisen esteet

Suurtyöttömyyden keskellä vuonna 2012 säädetty työuudistus on muun maailman mielestä Espanjan hallituksen saavutus. Uudistuksessa vapautettiin työehdoista sopiminen ja irtisanomista helpotettiin. Tavoite oli poistaa työllistämisen esteet.

Pilar on itse kokenut uudistuksen vaikutukset.

– Uudistus oli suoraan sanoen täyttä puppua. Nyt sinulle voidaan tehdä vaikka kuinka lyhyt sopimus ja irtisanoa koska tahansa. Voit saada töitä, jos ryhdyt ammatinharjoittajaksi, joka maksaa itse sosiaaliturvamaksunsa. Tai osa-aikatyötä 300 eurolla kuukaudessa. Ehkä työssäkäynti on muuttumassa järjettömäksi, Pilar hymyilee.

Pariskunta tarvitsee vanhempien ja isovanhempien apua

Pilar maksaa vuokraa pienestä asunnosta halvalla alueella 400 euroa kuussa. Lämmitys ja sähkö nielaisevat yli sata euroa lisää. Pilarin miehen työttömyyskorvaus on noin 60 prosenttia entisestä palkasta. Kun työttömyyskorvaus loppuu, mies saa avustusta 425 euroa kuussa.

Pilar vetää asuinkorttelissaan yhdistystä, joka ostaa ruokaa suoraan pienviljelijöiltä. Toisinaan pariskunta joutuu pyytämään tukea vanhemmiltaan. Tai isovanhemmilta, joiden eläkkeitä ei ole leikattu.

Lapsenteosta pariskunta haaveili joskus, mutta ei enää, Pilar kertoo.

– Eihän kaikkien tarvitse tehdä lapsia.

Kilpailu työpaikoista on kovaa, joten työoloista ei valiteta

Ympärillämme madridilaisessa kahvilassa on vilkasta. Hotelli- ja ravintola-ala työllistää hyvin. Turismi ja kotimainen kysyntä ovat kasvussa.

Ennen kriisiä kohistiin, kun tarjoilu- ja keittiöväki baareissa tienasi usein vain tuhat euroa kuussa. Nyt heidän palkkansa on 600–800 euroa. Työtunneista ei ole lupa purnata.

– Ravintolatyö on tosi raskasta ja kilpailtua. On suostuttava kaikkeen tai saa heti potkut, Pilar huomauttaa.

Ravintolat löytävät nuoria harjoittelijoiksi maksamalla 20–30 euroa täydestä työvuorosta. Valtaosa espanjalaisnuorista asuu yhä vanhempiensa kotona – tai on joutunut palaamaan sinne.

Monella menee myös hyvin

Ulkona kadulla suuri halpamarkettiketju Mercadona hakee myymälätyöntekijöitä isoilla ilmoituksilla. Se tarjoaa 1 277 euroa kuussa ja vakituisen työsuhteen.

Halpamarkettiketjun työpaikkailmoitus kiinnostaa espanjalaisia. Kuva: Jyrki Palo / Yle

Ketju on hyvän työnantajan maineessa, koska se maksaa bonuksiakin. Halpamarkettiketju saanee tuhansia hakemuksia. Espanjassa oli alkuvuodesta melkein viisi miljoonaa työtöntä.

Mercadonan omistaja kuuluu Espanjan miljonääreihin. Viime vuosina heidänkin määränsä on talouslehti Forbesin mukaan kasvanut. Uusien autojen kauppa käy hyvin. Kulutus on kääntynyt nousuun, eikä inflaatiota ole.

Mutta Pilarin tavoin monet kamppailevat köyhyysrajalla. Viime vaaleissa radikaalit vasemmistopuolueet etenivät vahvasti ja saivat yli neljäsosan äänistä. Sosiaalidemokraatit saivat vain 22 prosenttia. Radikaalin vasemmiston mukaan Espanjassa on "yhteiskunnallinen hätätila", vaikka vaurailla asuin- ja kauppa-alueilla siitä ei näy jälkeäkään.