1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Sähkötön kansa on voimaton kansa: Nigeria tuottaa sähköä neljänneksen Suomen lukemista

Nigerian sähköntuotanto on Helsinkiä pienempi. Afrikan runsasväkisin valtio ja suurin talous kärsii energiapulasta.

Uutisvideot: Nigeria öljy
Uutisvideot: Nigeria öljy

Otsalamppu on matkavarusteista parhain. Sähkö katkeaa hotellihuoneesta Lagosissa monta kertaa illan aikana. Tietokone hiljenee, ilmastointi hurahtaa hiljaiseksi. Katkot kestävät vain muutaman minuutin, mutta ne ovat säännöllisen epäsäännöllisiä.

Sähköpula estää 180 miljoonan asukkaan valtion kehitystä monella yhteiskunnan osa-alueella. Valtio-omisteiset voimalat ovat rapistuneet käyttökelvottomiksi ja yksityistäminen on hidasta.

Esimerkiksi Lagosiin sähköä tuottava Sahara Group tuottaa neljänneksen Nigerian sähköstä. Megapoliin suunnitellaan omaa myös sähköverkkoa. 

Vaikka sijoittajat ovat parin vuoden ajan investoineet energiasektorille, maan suurimmat yhtiöt tuottavat sähköä vain 2800 megawattia. Vertailun vuoksi, Suomen sähköntuotantokapasiteetti on 11 600 megawattia. Nyt sähköverkon rakentamista hidastaa öljytulojen ehtyminen.

Vain puolet nigerialaisista saa sähköä

Nigeriassa on sähköntuotannossa monia ongelmia. Vaikka voimalayhtiöitä on yksityistetty, huonokuntoinen siirtoverkko voimaloista jakeluverkkoihin on valtion hallussa. Myös jakeluverkko on epävarma. Ihmiset eivät halua maksaa edes minimihintaa katkeilevasta sähköstä.

Tehtaan vastaanotto Lagosissa. Toimisto on sähkötön. Vierailijat kirjataan kynällä paperiliuskoihin. Mapit täyttyvät kävijälistoista. Kuva: Erja Tuomaala / Yle

Sama koskee Nigerian vesihuoltoa. Huonolaatuisesta tai kelvottomasta vedestä ei haluta maksaa.

Valtion omat sähkölaskurästit satoja miljoonia euroja

Synnitön ei ole myöskään valtio itse. The Economist-lehti (siirryt toiseen palveluun)kirjoittaa, että mammuttivirastoilla ja armeijan tukikohdilla on sähkölaskuja rästissä vajaan 300 miljoonan euron verran.

Rouva Sadiq johtaa pientä markettia Ikejan kaupungin osassa. Pakastealtaita ja kylmiöitä on noin kuudenkymmenen neliön kaupassa useita.

– Meille tulee sähköä suhteellisen säännöllisesti, aggregaatti on varalla. Oikosuluista tulee kuitenkin usein onnettomuuksia. Vasta viikko sitten tuossa naapurissa paloi asunto ja sen omistaja, nuori nainen kuoli. Syynä oli viallinen sähköjohto.

Rouva Sadiqin mukaan varma sähkötoimitus takaa jäähdytysjärjestelmän toimivuuden ja elintarvikkeet pysyvät syömäkelpoisina. Hautovassa helteessä torien lihat ja kasviksetkin pilaantuvat helposti. 

Hotelliin palatessa tietokone ei ole latautunut, lähimmästä pistorasiasta ei ole tullut virtaa. Huonekalujärjestys muuttuu pistokkeita vaihtaessa monta kertaa. Asukkaalle virtapula on työllistymisen este ja terveysriski, satunnaiselle kävijälle pikkuharmi. Siitä selvitään otsalampulla. Nigerialaisissa on elämänvoimaa, kotimaan kehityksen edistämiseen tarvittaisiin myös sähkövirtaa.