1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hyviä uutisia allergikoille – koivun siitepölyä luvassa tänä keväänä tavallista niukemmin

Koivun siitepölyä on tänä keväänä ilmassa keskimääräistä vähemmän, lupailee Luonnonvarakeskuksen norkkolaskenta. Allergikoille se tarkoittaa tavallista helpompaa kevättä. Siitepölykauden aloittavat leppä ja pähkinäpensas, joiden kukinnan arvioidaan alkavan Suomessa lähiviikkoina.

Kotimaan uutiset
Koivun norkkoja.
Mikko Savolainen / Yle

Luonnonvarakeskuksen työntekijät käyvät joka vuosi laskemassa noin 3 000 koivun norkot. Norkkojen määrä arvioidaan puita kiikaroimalla. Tänä keväänä etelärannikolta Lappiin saakka ulottuneen laskennan tulos on allergikoille iloista kuultavaa, kertoo tutkija Tatu Hokkanen Luonnonvarakeskuksesta.

– Koivun norkkoja esiintyy seurantametsiköissä tänä vuonna keskimääräistä vähemmän. Varsinkin Pohjois-Suomessa norkkoja esiintyy hyvin vähän.

Koivun siitepölylle herkistyneet selviävät tänä keväänä todennäköisesti koko maassa tavallista vähemmällä niiskutuksella, kutinalla ja aivastelulla.

Joka viidennellä suomalaisella on siitepölyallergia. Kaikkein yleisimmin oireita aiheuttaa juuri koivu.

– Voi olla, että joku ei tarvitse tänä keväänä ollenkaan lääkkeitä. Sitten on niitä, jotka ovat hyvin herkkiä ja saavat pienistäkin määristä oireita, allergianeuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta toteaa.

Koivuallergikoille kaksi helppoa kevättä peräjälkeen

Koivun norkkojen määrään vaikuttaa edellisen alkukesän sää.

– Jos silloin on ollut kylmää ja viileää, kukka-aiheita kehittyy vähemmän. Viime kesänähän ainakin kesäkuu oli hyvin viileä, tutkija Tatu Hokkanen Luonnonvarakeskuksesta sanoo.

Myös viime keväänä koivun siitepölyä oli ilmassa hyvin vähän. Sen sijaan toissavuonna pärskittiin selvästi tavallista enemmän. Hyvin runsasta kukintaa tulee harvoin kahtena vuonna peräkkäin. Nyt koivuallergikot näyttävät saavan kaksi helppoa kevättä peräjälkeen.

Yksittäistenkin puiden välillä on kuitenkin eroja.

– Joukossa saattaa olla yksittäinen puu, jossa voi olla paljonkin norkkoja. Koivikoissa tai tiheissä metsiköissä niitä on keskimäärin vähemmän kuin vaikkapa pihapiirissä avoimilla paikoilla kasvavissa ja paljon valoa saavissa koivuissa, Tatu Hokkanen kertoo.

Siitepölykausi alkamassa lähiviikkoina

Koivu on allergisten riesana loppukeväällä. Siitepölykauden aloittavat leppä ja pähkinäpensas, joiden kukinnan odotetaan alkavan Suomessa maaliskuun kuluessa. Niistä koivun kaltaista laskentaa ei tehdä. Juhannuksen jälkeen oireita aiheuttavat heinät, elokuussa puolestaan pujo.

– Täytyy muistaa, että myös ilmavirtausten mukana Suomeen voi tulla kaukokulkeumina paljon siitepölyä sopivilla ilmavirtauksilla esimerkiksi eteläisistä ilmansuunnista, Tatu Hokkanen sanoo.

Tällä hetkellä Suomeen on jo kulkeutunut hyvin pieniä määriä siitepölyä. Siitepölytilanteesta (siirryt toiseen palveluun) tiedottaa Turun yliopiston aerobiologian yksikkö.

Siedätyshoitoarvioon silloin kun oireet ovat pahimmillaan

Herkimmät saavat oireita jo ensimmäisistä kaukokulkeumista. Valtaosa oireilee yleensä pahiten vapun tienoilla. Suurin osa saa allergianeuvoja Anne Vuorenmaan mukaan oireet kuriin normaalilla lääkityksellä.

– Ensin voi kokeilla antihistamiinitabletteja. Jos tuntuu, ettei niillä pärjää, lääkitykseen voi lisätä myös nenäsumutteet ja silmätipat sen mukaan, millaisia oireita on.

– Hyvänä lääkkeettömänä apuna on nenähuuhtelukannu, jolla saa tukkoista oloa helpotettua, Anne Vuorenmaa neuvoo.

Jos tarvitsee nenäsuihkeita ja silmätippoja, niiden käytön voi aloittaa jo ennen kuin nenä vuotaa ja silmät kutisevat. Sen sijaan antihistamiinia ei Vuorenmaan mukaan tarvitse syödä ennen kuin oireita tulee.

– Antihistamiinitabletit ovat nykypäivänä niin nopeasti tehoavia, että ne auttavat melkein saman tien.

Jos tavanomaiset lääkkeet eivät riitä ja oireet ovat pahoja, apu voi löytyä siedätyshoidosta. Siedätyshoitoa ei aloiteta siitepölykaudella, mutta Vuorenmaa neuvoo käymään lääkärin vastaanotolla silloin, kun oireet ovat päällä.

– Kannattaa jo hakeutua siedätyshoitoarvioon, jolloin lääkäri näkee millaisia oireet voivat pahimmillaan olla, Vuorenmaa kehottaa.

Lue seuraavaksi