Outo järven puhdistusoperaatio johti jälleen uusiin korruptiosyytteisiin Guatemalassa

Maan entisen varapresidentin toimia tutkitaan liittyen miljoonia maksaneeseen suunnitelmaan, jolla oli tarkoitus puhdistaa pääkaupungin lähistöllä sijaitsevan järven vesi. Puhdistamiseen tarkoitettu kemikaali paljastui lähinnä merivedeksi. Varapresidentin lisäksi myös monet muut maan entiset johtajat ovat saaneet erilaisia korruptiosyytteitä viimeisen vuoden aikana.

Ulkomaat
Guatemalan entinen varapresidentti Roxana Baldetti oikeudessa korruptiotutkintaan liittyvässä käsittelyssä.
Guatemalan entinen varapresidentti Roxana Baldetti (oik.) oikeudessa korruptiotutkintaan liittyvässä käsittelyssä 10. maaliskuuta.Esteban Biba / EPA

Guatemalalainen tuomari määräsi viime torstaina, että maan entistä varapresidenttiä vastaan aloitetaan jälleen uusi korruptiotutkinta. Uusin tutkinta liittyy hänen toimiinsa pääkaupungin lähistöllä sijaitsevan järven puhdistusoperaatiossa.

Tuomarin mukaan on syytä epäillä, että entinen varapresidentti Roxana Baldetti olisi syyllistynyt petokseen, salaliittoon ja virka-aseman väärinkäyttöön.

Kaksi viikkoa aiemmin Baldettin veli ja yli 10 muuta ihmistä pidätettiin samaan tapaukseen liittyen.

Tyttö pesee pyykkiä saastuneessa Amatitlán-järvessä, taustalla metsää ja tulivuori.
Tyttö pesi pyykkiä saastuneessa Amatitlán-järvessä maaliskuussa 2011.Sandra Sebastian / EPA

Guatemalan samannimisen pääkaupungin lähistöllä sijaitseva Amatitlán-järvi oli aiemmin suosittu turistikohde ja varakkaiden suosittu vapaa-ajanviettopaikka. Järvi kuitenkin saastui, sillä sinne johdettiin puhdistamattomia viemärivesiä.

Viime vuoden maaliskuussa Baldetti kertoi julkisuudessa, että hänellä on "taikakeino" järven puhdistamiseksi ja palauttamiseksi entiseen loistoonsa. Puhdistukseen oli tarkoitus käyttää jonkinlaista kemikaalia ja sopimus oli arvoltaan 18 miljoonaa dollaria.

Puhdistussopimus solmittiin israelilaisen yhtiön kanssa. Syyttäjien mukaan Baldetti sai lahjuksia, jotta hän painostaisi viranomaisia hyväksymään sopimuksen yhtiön kanssa. Baldetti kieltää saaneensa rahaa.

Häntä syytetään myös siitä, että hän nimitti veljensä johtamaan projektia valtion puolesta. Veljeä ei kuitenkaan ole koskaan valittu julkiseen virkaan.

Testit paljastivat taikakemikaalin lähinnä merivedeksi

Ympäristö- ja kansalaisjärjestöjen painostus johti siihen, että projekti keskeytettiin ja "kemikaalia" ei koskaan käytetty. Viranomaiset suostuivat testaamaan tarjotun aineen ja testeissä paljastui, että se sisälsi lähinnä vettä, suolaa ja natriumia.

Tuomari määräsi Baldettin pysymään vankilassa uusimman tutkinnan ajan. Hänet ja Guatemalan entinen presidentti Otto Pérez oli jo aiemmin pidätetty liittyen toiseen korruptiotutkintaan. Heidän epäillään ottaneen lahjuksia ja leikanneen siitä hyvästä joidenkin yhtiöiden tullimaksuja. Todistajan mukaan Pérez ja Baldetti saivat itse puolet lahjusrahoista.

Guatemala kartta
Yle Uutisgrafiikka

YK:n tukeman tutkintakomitean korruptiotutkinta auttoi viime vuonna kaatamaan Guatemalan hallinnon. Pérezin ja Baldettin lisäksi kymmeniä muita maan entisiä johtajia ja johtohahmoja syytetään erilaisista korruptioon liittyvistä rikoksista.

Keskiviikkona pidätettiin maan entinen kongressin puhemies, jota syytetään muun muassa lahjonnasta. Hänen epäillään yrittäneen lahjoa tuomarin, jotta tämä tekisi Baldettia suosivan päätöksen eräässä oikeustapauksessa.

Lähteet: AFP, AP, Yle Uutiset